Belirli Süreli Sözleşmenin Feshinde Cezai Şart ve Tazminatlar
Merhaba,
Bir buçuk yıl önce çalışmaya başladığım özel bir şirket çalıştığım şubeyi başka bir şubeyle birleştirecek.Şirketle imzaladığım 2 yıllık sözleşme sürem henüz dolmadı ve sözleşmemde iki taraf için de süre sonundan önce haklı fesih nedenleri dışında işten çıkma/çıkarılma durumunda 4000 USD cezai şart bulunmakta.İş akdim feshedildiği takdirde işveren bana bu tazminatın tamamını mı öder yoksa kalan süreyi mi?(Sözleşmemin dolmasına 6 ay var)Bu tazminat dışında kıdem tazminatı da alabilir miyim?
Teşekkürler
Re: Belirli Süreli Sözleşmenin Feshinde Cezai Şart ve Tazminatlar
İşveren sözleşmeyi feshederse veya siz iş şartlarında esaslı değişiklik nedeniyle (sözleşmenizde diğer şubede istihdam edilebileceğiniz belirtilmiyorsa) haklı sebeple sözleşmenizi feshederseniz, çalışma süreniz 1 yıldan uzun olduğundan kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Cezai şartla ilgili sözleşme maddesinin ne şekilde yazıldığı önem arzetmekle birlikte, normal olan cezai şarttın kalan 6 aylık süreye göre orantılanarak bulunan rakamın tarafınıza ödenmesidir.
Selamlar,
Hamilelik Ve İş Akdinin Feshi
Çalıştığım şirket şube birleştirmesi nedeniyle çalıştığım ildeki şubeyi kapatacaktır.Şuan hamilelik durumum sözkonusu olup,(5 ay)bu durumda ihbar kıdem tazminatı dışında ne gibi haklarım vardır?Farklı ildeki bir şubeye tayin edilirsem kabul etmeme hakkım var mı?Kötü niyet ya da işe iade davası açma hakkım var mıdır?
Teşekkürler..
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmalarda ihbar tazminatı olmaz. Zaten sözleşmeye cezai şart konulmuş. Yaptığınız işin niteliği belirsiz süreli ise, belirli süreli sözleşmenin aslında belirsiz süreli olduğunu dava yoluyla iddia edebilirsiniz.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanların işe iade davası açma hakkı bulunmamaktadır.
İş sözleşmenizde işvereninizin sizi başka bir ildeki şubede görevlendirebilmesi ile ilgili bir madde yoksa, böyle bir görevlendirmeyi kabul etmeyebilirsiniz. Varsa diğer ildeki görevinize başlamamanız halinde işvereniniz haklı nedenle iş sözleşmenizi feshedebilir, kıdem tazminatı ve cezai şart ödemez.
Selamlar,
Sözleşmemde işveren ...tarihinde eğitime başlatmak ve/veya ...tarihinden önce haklı fesih nedenleri dışında işten çıkarırsa çıkardığının ertesi günü 4000 USD öder yazılı.Bu aynı şekilde benim için de geçerli.Yani işe girdiğim tarihte eğitime başlamadığım ve/veya sözleşme bitim tarihinden önce işten ayrıldığım takdirde aynı tazminatı ödemekle yükümlüyüm.Sözleşmede kalan sürenin ödenmesi ile ilgili bir bilgi yok.Bu durumda işveren kalan 6 ayıma tekabul eden tutarı öderse benim 4000 USD talep etme hakkım var mı?
Teşekkkürler
Syg.
Ayrıca bir sorum daha olacak.Toplam 1.5 yıldır sigortalı olarak çalışmaktayım ve sanırım 540 gün prim ödenmiş oluyor.Bu durumda 600 prim günü dolmamış olsa bile işyerim kapatıldığı için işten çıkarılma durumumda işsizlik maaşı alabilir miyim?
Teşekkürler
600 günü tamamlamadı iseniz alamazsınız.
Sorularıma hızlı bir şekilde yanıt verdiğiniz için teşekkürler..
Danışmak istediğim bir husus daha olacak.İşyerim özel bir banka olup, işverenim tazminatımı ödeyip iş akdimi feshedecek.Daha önce de belirttiğim gibi sözleşmemin dolmasına 6 ay var.Bana hangi belgeleri imzalatırlar?İmza atmama hakkım var mı?İşverene hangi davaları açma hakkım var?Atacağım imzalar dava açma haklarımı ortadan kaldırır mı?
Teşekkürler