Re: Çözüm öneriniz nedir?
Alıntı:
Seas rumuzlu üyeden alıntı
Değerli meslektaşlarım;
Müvekkilimin verdiği 3 değişik borçluya ait senet alacağından birinin ilk etapta takibini gerçekleştirdim.
Kısa bir süre sonra diğerlerini de işleme koymak istediğimde senet asıllarını büroda bulamadım. Büromda benden başka birde sekreterim çalışıyor. Başka çalışan kimse yok.
Ancak daha önceden diğer iki senedin suretlerini alıp dosyaya eklemiştim. Kambiyo senetlerine ilişkin takiplerde senedin aslını da dosyaya ibraz etmek zorunlu olduğundan dolayı; senedin aslını ibraz edemeyip suretlerini dosyaya ibraz ettiği takdirde, bu k.senetlerine özgü takip geçerli oluyor mu? Yoksa icra müdürlüğünün ve borçlunun itirazı ile mi icra takibi durdurulur? Bu konuda bildireceğiniz değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla...
İİK madde 167de kam.sen.mah. takip taleplerinde senet aslının eklenemesi zorunlu demiş. İcra mahkamesi kam. senedinin icra dairesini verilip verilmediğini resen dikkate almaz.Ancak bu durum icra dairesinin işlemlerine ilişkin olduğundan borçlu 16. maddedeki işlemin öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde şikayet ederse icra mahkemesi ödeme emrinin iptaline karar verir. Bu süre içerisinde şikayet yoluna başvurmazsa ödeme emrinin iptalini isteyemez. Prof. Dr. Baki Kuru'nun kitabından karar örneği sunuyorum
Yarg. 12. H.D 2.4.2004 3096/8074 Sayılı karar : Senet aslının takip sırasında İİK 167/son hükmüne göre ibraz edilmediği huhusunda şikayet mevcut olduğuna göre, öncelikle bu yöndeki şikayetin yöntemince araştırılarak senet aslının icra müdürlüğüne ibraz edilmemiş olması halinde ödeme emrinin iptali gerekmektedir.
Değerli meslektaşım Sernur;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılar.
Değerli meslektaşım Sernur;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılar.bendende:))