Eski kooperatif kaydını nasıl bulurum?
Merhabalar. Çok önemli bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Babamın, miras meseleleriyle ilgili kendi kardeşine açacağı bir dava var. Bu davayı açabilmesi için, şansımızı arrtırabilmek adına bir belgeye ihtiyacımız olduğunu söylemiş babama, kendi avukatı. Bu belge ise şu: Rahmetli dedemin 1971 yılında İstanbul'da iki daire satın almak için yazıldığı kooperatife, kaydolduğu tarihi gösteren bir belge. Bizde, dedemin bu kooperatife ödemeleri yaptığına dair makbuzlar, birkaç belge var ama, hepsi kaydolduğu tarihten birkaç yıl sonrasına ait. Bu kooperatif daha sonra kapanmış tabii. Şu anda yok. Babam bu kaydı İTO'dan bulabileceğini düşünerek İTO'ya gitmiş fakat yetkililer, "kapanan kooperatiflerin 5 yıl sonra kayıtları bilgisayardan silinir" demişler. Yine de bakmışlar fakat eski kayıtları bulamamışlar. Şimdi benim sormak istediğim şu, bizim bu kayda ait bir belgeyi bi şekilde bir yerden bulmamız mümkünmüdür, bildiğim kadarıyla bilgisayarda çıkmayan kayıtlara ait belgeler Ankara'dan bulunabilirmiş (Bunu babama geçenlerde, bu kooperatifin eskiden sahipleri olan kişiler söylemiş. Tabii çok eski kayıtlar olduğu için adamlar da "bulamayız" demişler, zaten bu kooperatif yıllar önce isim değişikliği, ortak değişikliği gibi şeyler geçirmiş). Bunun için nereye ya da kimlere başvurmamız gerekir, bu kayıtları bulmamız mümkünmüdür, lütfen bize bir yol gösterin, acil cevabınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim...
Re: Eski kooperatif kaydını nasıl bulurum?
Alıntı:
ercan44 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar. Çok önemli bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Babamın, miras meseleleriyle ilgili kendi kardeşine açacağı bir dava var. Bu davayı açabilmesi için, şansımızı arrtırabilmek adına bir belgeye ihtiyacımız olduğunu söylemiş babama, kendi avukatı. Bu belge ise şu: Rahmetli dedemin 1971 yılında İstanbul'da iki daire satın almak için yazıldığı kooperatife, kaydolduğu tarihi gösteren bir belge. Bizde, dedemin bu kooperatife ödemeleri yaptığına dair makbuzlar, birkaç belge var ama, hepsi kaydolduğu tarihten birkaç yıl sonrasına ait. Bu kooperatif daha sonra kapanmış tabii. Şu anda yok. Babam bu kaydı İTO'dan bulabileceğini düşünerek İTO'ya gitmiş fakat yetkililer, "kapanan kooperatiflerin 5 yıl sonra kayıtları bilgisayardan silinir" demişler. Yine de bakmışlar fakat eski kayıtları bulamamışlar. Şimdi benim sormak istediğim şu, bizim bu kayda ait bir belgeyi bi şekilde bir yerden bulmamız mümkünmüdür, bildiğim kadarıyla bilgisayarda çıkmayan kayıtlara ait belgeler Ankara'dan bulunabilirmiş (Bunu babama geçenlerde, bu kooperatifin eskiden sahipleri olan kişiler söylemiş. Tabii çok eski kayıtlar olduğu için adamlar da "bulamayız" demişler, zaten bu kooperatif yıllar önce isim değişikliği, ortak değişikliği gibi şeyler geçirmiş). Bunun için nereye ya da kimlere başvurmamız gerekir, bu kayıtları bulmamız mümkünmüdür, lütfen bize bir yol gösterin, acil cevabınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim...
Kooperatifin bağlı olduğu vergi dairesine de bakmanızı tavsiye ederim.
Umarım kooperatifin kayıtlı olduğu vergi dairesi babamdaki evraklarda yazıyordur. Ama şöyle söylim, bugün kaç saattir biryerlere telefon açıyorum, bir türlü muhatabımızı bulamadım. İnternetten bulduğum telefon numaralarından "Türk Kooperatifcilik Kurumu"nu aradım, "burası tarımla alakalı, sen 'Sanayi Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü'nü ara" dediler. Orayı aradım, durumumu iyice anlattıktan sonra "bu belge senin bağlı bulunduğun il ile alakalı, sen İstanbul Sanayi-Ticaret İl Müdürlüğü'nü ara" dediler. Oranın numarasını buldum aradım, sordum "en azından nereden bulurum onu söyleyin" diye, adam sadece 2 kelimeyle cevap verdi : "buradan bulamazsın" (!) . Ben tavsiyeniz için çok teşekkür ederim, bunu daha önce düşünmemiştik, vergi dairesini de araştıracağız. Ancak ben bir türlü bu evrakı bulmak konusundaki gerçek muhatabımızı (o kuruluşu ya da devlet dairesi her neyse) öğrenemedim. Bu evrakların nerde saklandığıyla yada saklanması gerektiğiyle ilgili bir yönetmelik, bir kanun yok mudur? Bu konuda bizi bilgilendirecek bir birim yok mudur?
Araştırmalarım sonucu, bilen kişiler olduğuna inandığım birkaç kişiye bana yardımcı olmaları için mail gönderdim ve birinden cevap geldi, aynı zamanda telefonla konuştum. Bana bu kaydı bulmamın 3 yöntemi olduğunu söyledi, ben de bu bilgileri burada paylaşıyorum ki olur da birgün birinizin, benim gibi böyle bir ihtiyacı olursa ne yapacağını bilsin :
1. İstanbul Ticaret Sicil Memurluğunda kaydı bulunabilir. Ticaret Sicil Memurlukları daha önce Adliye bağlı olarak çalışırlardı. Şimdi ise, Ticaret Odalarına bağlı olarak çalışıyorlar. BU bakımdan eski evraklarının nerede olduğunu İTO Ticaret Sicil Memurluğundan öğrenebilirsiniz (okmeydanı-Perpa). Bu dosyalardan kooperatifin Sicil dosyası çıkarılabilir. Bu dosyalar içinde Genel Kurullara katılabilecek Üyelerin isimleri olduğundan, üyenin ismi hangi Genel Kurula katılmış ise o yıl içinde kooperatife üye olmuş demektir.
2. Sanayi Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü (Sirkeci-Büyük Postane arkasında) kayıtlarında da kooperatiflere ait siciller bulunmakta, Genel Kurul listeleri kooperatiflerin dosyalarında yazmaktadır. Ancak. Bu kurum da daha önce Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışmakta iken sonradan 2 bakanlığın birleşmesi sebebiyle şu anda Sanayi Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. İstanbul İlindeki bütün kooperatiflerin dosyalarının bunlarda bulunması gerekir.
3. Ankara’da bulunan Ticaret Sicili Gazetesi arşivinden de bulunabilir. ama, üyenin ismini bulmak için değil, kooperatifin hangi tarihte genel kurul yaptığını bulmak içindir. Yoksa bu gazetelerde ortak isimleri bulunmaz.
Biz birkaç gün içinde araştırmalara başliyacağız. Bunların dışında bilgisi veya tavsiyeleri olanlar varsa bu konunun devamına mesajlarını yazsınlar lütfen.
Saygılarımla...
Alıntı:
ercan44 rumuzlu üyeden alıntı
Araştırmalarım sonucu, bilen kişiler olduğuna inandığım birkaç kişiye bana yardımcı olmaları için mail gönderdim ve birinden cevap geldi, aynı zamanda telefonla konuştum. Bana bu kaydı bulmamın 3 yöntemi olduğunu söyledi, ben de bu bilgileri burada paylaşıyorum ki olur da birgün birinizin, benim gibi böyle bir ihtiyacı olursa ne yapacağını bilsin :
...
Ercan Bey,
Size cevap veren bendim. Yardımcı olabildi isem mutlu olurum.
Neticeden beni haberdar ediniz.
Kooperatiflerle ilgili soru ve sorunlar için www.kooperatifcilik.blogcu.com sitesini faaliyete geçirdik. Her türlü sorularınız ve sorunlarınıza yardımcı olacağız.
Selamlar
Muzaffer Deligöz
Kooperatif Danışmanı
0216-410 39 84
0537-675 04 54
ena@ena-ajans.com
Alıntı:
muzafferdeligoz rumuzlu üyeden alıntı
Ercan Bey,
Size cevap veren bendim. Yardımcı olabildi isem mutlu olurum.
Neticeden beni haberdar ediniz.
Kooperatiflerle ilgili soru ve sorunlar için
www.kooperatifcilik.blogcu.com sitesini faaliyete geçirdik. Her türlü sorularınız ve sorunlarınıza yardımcı olacağız.
Selamlar
Muzaffer Deligöz
Kooperatif Danışmanı
0216-410 39 84
0537-675 04 54
ena@ena-ajans.com
İsminizi yazmalıydım aslında muzaffer bey, kusuruma bakmayın :) Bizim işler iyice karıştı aslında. Bütün malvarlığı için o adam tarafından ortaklığın giderilmesi davası açıldı, devam ediyor. Tabi bu daire girmiyor işin içine, çünkü zaten onun üzerine. Bu yüzden bu dava birtek onun işine geliyor ya... Ben size durumu az-çok anlatmıştım. Bi mahkeme durumumuz vardı. Ama görüştüğümüz birçok avukatlar içerisinden sadece tek bir avukat bize bu daireyi ortak mirasa katma şansımız olduğunu söyleyince belgeleri aramaktan da vazgeçti babam. Yani hukuki şansımız olduğuna kimse ikna edemedi bizi tek bir avukat dışında. Tapu adamın üzerinde, aslında bu adam 16 yaşındayken dedem bu adamın üzerine yapmış bu daireyi. Çoğu avukat zaman aşımı nedeniyle şansınız yok diyor. Sizin bu konuda hukuki bilgileriniz varmı, yada tanıdığınız avukatlar. böyle bir işe girişsek nedir şansımız? İsterseniz konunun detayını yazarım.
Cevap: Re: Eski kooperatif kaydını nasıl bulurum?
Ercan Bey Merhabalar,
Sizin yaşadığınız problem ile ilgili yanı problemleri bende yaşadım şu anda dava açtım karşılıklı bilgi alışverişi için sizinle iletişime geçmek isterim.
Saygılarımla
Ramazan UĞUR
rmznugr@hotmail.com