Kredi kullanımı sırasında kefil olma durumu
değerli hukukçu arkadaşlar;
bir tanıdığım, ev ipoteği karşılığında bankadan kredi aldı. bende kensine 1.nci kefil oldum.(4.12.2006)
kredi kullanan şahsın işlerinin bozulması nedeni ile krediyi ödeyemediği için icra dairesi tarafından (ilamsız takip) borcun kapatılmasını bildiren evrakı bugün aldım. evrakta itiraz edebileceğim belirtilmiş.
krediyi kullanan şahış ağustos ayında emekli ikramiyesi alacak. (ancak eşi tarafından temlik konmuş)
sorum şu:
kredi, ipotek karşılığı verildiği için öncelikle evin satışına gidilmesi gerekmez mi?
ben kefil olduğumda ilgili şahsın maddi durumu iyi idi. daha sonra durumu bozuldu. kefil olarak borcu ben mi, ödeyeceğim. bu konuda neler yapmam gerekir?
saygılarımla...
Re: kredi kullanımı sırasında kefil olma durumu
ayrıca bu şahıstan borcu karşılığında senet alsam, icra takibi yaptırsam temlikli olan emekli ikramiyesinden bu borç tahsil edilebilir mi?
Kefil olduğunuz kişi minareyi çalmış, kılıfını da uydurmaya çalışmış. Ancak eşe alacağın temliki muvazaa demektir. Banka veya yapılacak icra takibinde bu tasarrufun iptali davası açabilirsiniz. Ancak banka nezdinde kefil olduğunuzdan banka sizinle kefil olduğunuz kişinin arasındaki ilişki ile ilgilenmez. Kimi bulursa ondan alır...
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Kefil olduğunuz kişi minareyi çalmış, kılıfını da uydurmaya çalışmış. Ancak eşe alacağın temliki muvazaa demektir. Banka veya yapılacak icra takibinde bu tasarrufun iptali davası açabilirsiniz. Ancak banka nezdinde kefil olduğunuzdan banka sizinle kefil olduğunuz kişinin arasındaki ilişki ile ilgilenmez. Kimi bulursa ondan alır...
ilginiz için teşekkür ederim.
kefil olduğum ipotek karşılığında kredi için öncelikle ipotek gösterilen büronun banka tarafından satışa çıkarılması gerekmez mi?
Banka ipoteğin paraya çevirilmesi yolu ile satışa çıkarsa da bu kısa bir süreç değildir. Bu arada sizin zarar görmeniz olasıdır. Size tavsiyem avukatınız ile derhal irtibata geçmeniz ve yasal işlemleri başlatmanızdır.
af edersiniz ama beni korkuttunuz. ne yapabilirim ki?
Sizi korkutmak veya yüreğinize su serpmek gibi bir amacım yok. Kredi kefaleti sorumluluğunuz nedeniyle icra takibine itiraz etmediğinizde takip kesinleşir ve banka sizin malvarlığınıza haciz koyabilir.
icra takibine itiraz edeceğim. benim belirtmek istediğim :
"öncelikle borclu ve ipotekli mal kanalı ile tahsilat, daha sonra borç kalmış ise kefil" değilmidir.
Hayır öyle bir kural mevcut değil. Muhtemelen müteselsil müşterek kefilsiniz ve borç ödenmediği takdirde borçlu kadar borçlusunuz... Onun için avukatınıza muhakkak başvurmanızı tekraren tavsiye ediyorum.