Gece çalışma ve maaş indirimi
28.02.2007 tarihinde işe başladım. İlk 2.5 ay gündüz çalıştım ve bir süre gece çalışabilirmisin yeniden gündüze alırız dediler. 2 yıldır sürekli gece çalışıyorum ve haliyle dengem bozuldu bu yüzden de birkaç kez hastaneden rapor aldım. Bu süreçte rapor aldığım için ağır hakaretler söylediler ve birşey demedim. Üstüne de 700 tl olan maaşımı bundan böyle 527 tl olan asgari ücretten vereceklerini ve hakkım olan 150 tl yemek ücretini vermeyeceklerini söylediler. Bu konuda ne yapmalıyım. Yardımcı olurmusunuz. Şimdiden teşekkürler...
Re: Gece çalışma ve maaş indirimi
Alıntı:
NusretKorkmaz rumuzlu üyeden alıntı
28.02.2007 tarihinde işe başladım. İlk 2.5 ay gündüz çalıştım ve bir süre gece çalışabilirmisin yeniden gündüze alırız dediler. 2 yıldır sürekli gece çalışıyorum ve haliyle dengem bozuldu bu yüzden de birkaç kez hastaneden rapor aldım. Bu süreçte rapor aldığım için ağır hakaretler söylediler ve birşey demedim. Üstüne de 700 tl olan maaşımı bundan böyle 527 tl olan asgari ücretten vereceklerini ve hakkım olan 150 tl yemek ücretini vermeyeceklerini söylediler. Bu konuda ne yapmalıyım. Yardımcı olurmusunuz. Şimdiden teşekkürler...
Sürekli olarak gece çalışması nedeniyle sağlığınızın bozulduğunu belirtmişsiniz. İş kanunu md 69 gece çalışmalarına ilişkindir. "Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir." Öncelikle işverenden işverenden gündüz çalışmasına geçirilemenizi talep edebilirsiniz. Eğer uygun yer varsa "mümkünse" işverenin sizi gündüz çalışmasına geçirmesi gerekir.
Diğer taraftan işverenin ücretinizden sizin onayınız dışında ücret kesintisi yapma hakkı yoktur. Böyle bir durum olursa İş Kanunu 24. maddede belirtildiği şekilde iş akdini sürenin bitiminden önce bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminat talep hakkınız doğar. Ancak sözleşmeyi fesih hakkınızı 26. maddede belirtilen süreye uygun olarak kullanmalısınız.
1 yıldır sürekli gündüze alacaklarını ve biraz sabretmemi söylediler ve şimdi de gündüze almayacaklarını söylüyorlar. Bu olaylar olunca 2 gün işe gitmedim ama haber verdim, bunu fırsat bilerek işçileri tehdit edip birkaç günlük rapor tutup imzalatmış benim adıma bu durumda ne yapmalıyım bana zararı olurmu ne tavsie edersiniz ?
Alıntı:
NusretKorkmaz rumuzlu üyeden alıntı
1 yıldır sürekli gündüze alacaklarını ve biraz sabretmemi söylediler ve şimdi de gündüze almayacaklarını söylüyorlar. Bu olaylar olunca 2 gün işe gitmedim ama haber verdim, bunu fırsat bilerek işçileri tehdit edip birkaç günlük rapor tutup imzalatmış benim adıma bu durumda ne yapmalıyım bana zararı olurmu ne tavsie edersiniz ?
Doğrudan bir avukata başvurun. Tazminat gece mesaisi ve yemek haklarınız talep ediniz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN