Maaşım düşük yatarsa, işten ayrılıp tazminat v.b. hakedişlerimi alabilir miyim?
Merhaba,
3 sene 1 aydır aynı işyerinde çalışıyorum. Maaşım 1500 tl olmasına rağmen bu ocak ayına kadar ssk tebliği asgari ücretten gösterilip kalan kısmı prim olarak yansıtılıyordu. Durum böyleydi ama 1500 tl banka hesabına yattığı için sorun olmayacağını düşünüyordum. Ocak ayından itibaren banka hesabına asgari ücret kısmı geçmeye başladı. Geri kalanı ise elden veriliyor.
Şu an işyerimle ilgili sıkıntılar var. Tazminat ödememek için işten çıkmam adına çeşitli baskılar yapılıyor. Bu baskının bir parçası olarak 4 gün sonra alacağım maaşın sadece asgari ücret olacağını düşünüyorum. Böyle bir durum olursa ne yapabilirim?
Mesela bu şekilde ödendiği için işten ayrılıp alacaklarım ve tazminat için dava açabilir miyim? Sonuçta 3 senedir bu şekilde banka hesabına yatan bir maaş var. Bu; bunun bir düzmece olduğunu göstermez mi? Görüşlerinizi alabilir miyim?
Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Maaşım düşük yatarsa, işten ayrılıp tazminat v.b. hakedişlerimi alabilir miyim?
Alıntı:
barisdb rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
3 sene 1 aydır aynı işyerinde çalışıyorum. Maaşım 1500 tl olmasına rağmen bu ocak ayına kadar ssk tebliği asgari ücretten gösterilip kalan kısmı prim olarak yansıtılıyordu. Durum böyleydi ama 1500 tl banka hesabına yattığı için sorun olmayacağını düşünüyordum. Ocak ayından itibaren banka hesabına asgari ücret kısmı geçmeye başladı. Geri kalanı ise elden veriliyor.
Şu an işyerimle ilgili sıkıntılar var. Tazminat ödememek için işten çıkmam adına çeşitli baskılar yapılıyor. Bu baskının bir parçası olarak 4 gün sonra alacağım maaşın sadece asgari ücret olacağını düşünüyorum. Böyle bir durum olursa ne yapabilirim?
Mesela bu şekilde ödendiği için işten ayrılıp alacaklarım ve tazminat için dava açabilir miyim? Sonuçta 3 senedir bu şekilde banka hesabına yatan bir maaş var. Bu; bunun bir düzmece olduğunu göstermez mi? Görüşlerinizi alabilir miyim?
Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.
İş kanunu gereğince madde 24 İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi haklı nedenle fesih sebebidir. Bu durumda işçi iş akdini bildirim sürelerini beklemeksizin feshedebilir.
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
Yalnız ocak ayından beri elden maaşınızın elden aldığınız miktarına ilişkin yazılı herhangi bir belge var mı elinizde?
Re: Maaşım düşük yatarsa, işten ayrılıp tazminat v.b. hakedişlerimi alabilir miyim?
En başta bilgi için çok teşekkür ederim. Harikasınız.. :)
Elbette Ocak ayından itibaren elden verilen miktar için evrak yok. :(
Zaten amaç bu. Bunu kayıt dışı tutmak ve ssk, tazminat v.b. işlerden kaçmak.
Yukarıda yazdıklarınızdan eğer bir dava olursa kazanabileceğim ihtimaline dayanarak o gün ayrılıyorum diyebileceğimi anlıyorum. Elbette bir avukatla derinlemesine konuştuktan sonra. Doğru muyum?
Yukarıda yazdıklarınızdan eğer bir dava olursa kazanabileceğim ihtimaline dayanarak o gün ayrılıyorum diyebileceğimi anlıyorum. Elbette bir avukatla derinlemesine konuştuktan sonra. Doğru muyum?[/QUOTE]
evet