Re: Sözleşmesiz anlaşmazlık
Alıntı:
Fatih Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba şahid olduğum bir olay hakkında yorum ve görüşlerinizi almak istiyorum...
Sözleşme yapılmadan irade ve beyan uyumu sonucu bir gayrimenkul için ödenen yüklü bir para var,ödenen para için herhangi bir senet veya belge düzenlenmemiş tamamen karşılıklı güven esasına dayalı ve bir kaç şahid huzurunda yapılmış, ancak alıcı parayı ödedikten bir kaç gün sonra evi almaktan vazgeçtiğini(iyice düşündükten sonra) ve parasını geri istediğini satıcıya bildirmiştir...
Satıcı vermeyi kabul etmiş ama uzunca bir süredir gereğini yapmamış ve parayı himayesinde bulundurmuş ve bulundurmaktadır....
Bu durumda mağdur olan alıcı ne yapmalıdır?? Parasını tamamen alabilir mi??
Şimdiden teşekkürler...
Alıcı satıcıdan parayı talep eder etmesine de satıcı derse ki ben böyle bir para almadım o zaman nasıl ispat edecek? HUMK 288 senetle ispat zorunluluğunu düzenlemiş. Bildiğim kadarıyla 2009 yılı itibariyle senetle ispat sınırı 540 TL. Hukuki işlemin miktarı bunun üzerindey ise senetle ispat edecek. Ancak bir takım istisnalar var. Mesela bu hukuki ilişki humk 293/1 de sayılı yakın hısımlar arasında gerçekleştiyse tanıkla ispat edilebilir ya da tarafların yaşadıkları yer itibariyle sözleşmenin bu şekilde yapılması o bölgede teamül haline gelmiş olmalı. Ancak bu durumda mahkemeyi teamül olduğuna ikna etmek başka bir sorun...?
Re: Sözleşmesiz anlaşmazlık
Sanırım biraz zor bir durum diyorsunuz:) Zaten somut tek ispat aracı şahid, iki tarafın tanıdığı şahitler var ama dediğiniz gibi zor görünüyor..
Cevap için teşekkürler..