Ortak yer olmayan akan teras
Degerli meslektaslarim,
Olayimizda apartmanin terasi 2 daire tarafindan paylasiliyor. Yani terasa butun kat maliklerinin rahatca cikabilecegi bir giris cikisi yok. Terasin bir girisi 13 numarali daire diger girisi de 14 numarali daire icerisindedir. Tamamen 13 ve 14 numarali dairelere ozgulenmis bir teras mevcut. Gel gelelim bu teras akiyor ve bugune kadar yonetici olan muvekkilim sorgusuz sualsiz 4 defa butun kat maliklerinden para toplayip yaptiriyor. Bana geldiginde artik biktigini soylemisti. Kendisinden apartmanin yonetim planini istedim. Degerli arkadaslar, yonetim planinda aynen soyle bir madde var,
"1'den 12 numarali daireye kadar olan yerlerde 13 ve 14 numarali cekme kattaki daireler ve eklentisi olan teraslar keza mesken olarak kullanilacaktir."
Yapilan olagan genel kurulda teras tamiratiyla ilgili karar aliyorlar ve terasin yapilmayacagi konusunda kat maliklerinin %80'inin oyuyla kabul edilmis. 33 maddeye gore olagan genel kurula itiraz etme sureside gecmis.
Simdi sorum su degerli meslektaslarim.
Yonetim planinda ortak yerlerden sayilmayan, acikca eklenti ve hatta mesken olarak kullanilabilir seklinde ifade edilen teras yine de ortak yer sayilir mi?
Yargitay kararlarinda ORTAK YER olan TERAS'tan sozetmekte ve bircogu aleyhimize gorunmekte. Bu konuyla ilgili hukuki gorusumu belirtir bir dilekce verdim, ancak karsi taraf hala israrci davraniyor. Bu sebeple tekrardan bir dilekce vericem.Karsi tarafin tutumu sizce ne olabilir?
Bu konuyla ilgili Yargitay karari da bulabilirsek cok memnun olacagim.
Re: Ortak yer olmayan akan teras
sorun cozuldu. Cevap vermenize gerek yok.
Alıntı:
oguzilkturk rumuzlu üyeden alıntı
sorun cozuldu. Cevap vermenize gerek yok.
Amacımız hukuki sorun çözmek değil, benzer hukuk ihtilaflar ve tüm insanlık için hukuki veritabanı oluşturmaktır.
bu konuda vatandaş kendi işini bir şekilde çözmüş ancak ben bunun hukuki sonuçlarını merak ediyorum. konuda geçen terasın ortak alan olarak ele alınmasını gerekmez mi?
örneğin en üst katta yalnızca benim kullandığım teras da akıtıyor. Müteahhit o alanı kiremit yerine teras yapmış, mermerle tabanını döşemiş. şimdi akıtıyor. Bunun tamir masraflarını apartman yönetiminden talep edebilirmiyim?
Esas olan yönetim planıdır. Kat malikleri genel kurulu dahi ortak yer olmayan yeri yönetim planının aksine ortak yerdir şeklinde karar alamaz, alsa da geçersizdir. Öncelik yönetim planınındır. (Ancak yönetim planı değişikliği yapılabilir 4/5 çoğunlukla...)
Ancak genel kural olarak teras ortak yerlerdendir ve tüm kat maliklerinin sorumluluğunda ve yararlanımındadır. Şayet örnekteki gibi teras yönetim planında ortak yer değilse, kime ait ise onun sorumluluğundadır.