Üvey anneden miras düşer mi?
Merhabalar
Ben 1 yıl öncesine kadar ikinci eş olarak evli kaldım. 1 yıl önce eşimin boşanma davası gerçekleşti ve benle resmi olarak evlendi. Bu evlilikten 2 çocuğum var. Tabi çocuklar resmi nikahtan önce oldu. Çalışan bir bayanım ve nikahtan önce kendi adıma kredi ile bir adet konut ve bir araba aldım. Taksitleri henüz devam etmekte ama krediler benim üzerime. Eşimin ise sadece emekli maaşı var. Eşimin önceki evliliğinden de çocukları var.
1-Benim öğrenmek istediğim bu ev ve arabadan eşime birşey olursa çocukları hak iddia ederlermi?
2-Bu evi satıp üzerine tekrar kredi çekip yeni bir ev almayı düşünüyorum. Tabi bu ev evlendikten sonra alındığı için eşimin diğer çocukları eşime birşey olursa hak iddia edebilirler mi?
Şimdiden teşekkür ederim.
Re: Üvey anneden miras düşermi?
Sizin mirasçınız eşiniz ve kendi çocuklarınız.
Eşinizin mirasçısı siz ve kendi çocukları.
"kendi çocukları" ifadesine "ortak çocuklarınız" da dahil.
Dolayısıyla eşiniz önce vefat ederse, siz mirastan pay alırsınız, sizin payınız sizin vefatınızdan sonra sizin mirasçılarınıza geçer.
Siz önce vefat ederseniz, eşiniz mirastan pay alırsın, eşinizin payı eşinizin de vefatından sonra eşinizin mirasçılarınıza geçer.
Yani sizin malınızın eşinizin önceki çocuklarına geçmesi ancak sizin eşinizden önce vefat etmesiyle mümkündür.
Ya da eşinizin sizden ve diğer kadından olan çocukları kardeş oldukları için ileride birbirlerinin mirasçısı olma ihtimali teorik olarak mevcuttur.
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Benim kafama takılan diğer nokta eşimin vefat etmesiyle benim adıma olan malların evlilik dolayısı ile 1/2 si eşimin olduğuna göre o paydan hak iddia ederlermi?
Evlilik tarihinizden sonra edindiğiniz mallar ortak maldır.Öncesinde edinmiş olduğunuz mallar için herhangi bir hak iddia edemezler.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Evlilik tarihinizden sonra edindiğiniz mallar ortak maldır.Öncesinde edinmiş olduğunuz mallar için herhangi bir hak iddia edemezler.
Ayrıca
1. miras kalan mallar ortak değildir, kişisel maldır.
2. Diğer mallar eşlerin ortak mallarıdır. Yani boşanmanız veya sizin önce vefat etmeniz halinde eşinizin hakkı olacak mallardır. Eşinizin önce vefat etmesi halinde eşinizin malları siz dahil mirasçılarına kalır, sizin mallarınız size.