9 aylık personelin herhangi bir hakkı var mıdır?
9 aydır aynı kurumda çalışan bir personelin evlilik nedeniyle işten çıkması durumunda herhangi bir hakkı alacağı varmıdır? Ben yok diye biliyorum fakat aynı işyerinde çalıştığım arkadaşım 6 ay geçtikten sonra yarım maaş kadar tazminat alabileceğimizi ve bu bilginin de her ne kadar ben göremesem de ssk sitesinde yazdığını söylüyor..Doğruluk payı ne kadardır?
Re: 9 aylık personelin haerhangi bir hakkı varmıdır?
265352]9 aydır aynı kurumda çalışan bir personelin evlilik nedeniyle işten çıkması durumunda herhangi bir hakkı alacağı varmıdır? Ben yok diye biliyorum fakat aynı işyerinde çalıştığım arkadaşım 6 ay geçtikten sonra yarım maaş kadar tazminat alabileceğimizi ve bu bilginin de her ne kadar ben göremesem de ssk sitesinde yazdığını söylüyor..Doğruluk payı ne kadardır?[/QUOTE]
Re: 9 aylık personelin haerhangi bir hakkı varmıdır?
“...kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi... hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Yasal düzenleme çok net, kadın işçi çalıştığı süre ile orantılı kıdem tazminatını alacaktır.
b-) Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz.
c-) Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.
Yukarıda da anlatıldığı gibi , kıdem tazminatı alabilmeniz için bir yılınızın dolmuş olması gerekiyor; diğer yandan işten ayrılmaya karar vermeniz için evlendikten sonra bir yıl kadar bir süreniz var.Bu ay evlenmeniz ve üç-dört ay sonra (tam bir yılı doldurarak) işten ayrılmanız halinde kıdeminizi alarak işten ayrılacağınızı ; hemen ayrılmanız durumunda kıdem tazmınatı alamayacağınızı düşünüyorum.
İyi çalışmalar