Soru : Sözleşmede yeralan 'tek taraflı fesih hakkı yoktur' ibaresi, işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını engelleyebilir mi?
İlgilerinize sunarım.. Saygılar..
Printable View
Soru : Sözleşmede yeralan 'tek taraflı fesih hakkı yoktur' ibaresi, işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını engelleyebilir mi?
İlgilerinize sunarım.. Saygılar..
Haklı nedenle fesih hakkının kullanılabileceği durumlar iş kanununda tanımlanmıştır.
Ayrıca gene aynı iş kanununda iş sözleşmelerine kanunla belirtilen hakların kısıtlanması yönünde bir madde konulamayacağı da belirtilmiştir.
İlginize teşekkürederim.
Söylemiş olduğunuz hususları bende biliyorum.Lakin uygulamada böyle bir durumun farklı sonuçlar doğurması söz konusu mudur? Yani özel bir açıklıklık var mı?
Bazen kanunlar açıkça belirtmiş olsada uygulamada farklı sonuçların çıkması endişe yaratıyor.. Bu nedenle detaya girmeden basitce sormak istedim.
saygılar....
İşçinin haklı nedenle fesih hakkını sınırlayan kısıtlamalar geçersizdir. Bunun temelinde İş Kanunu'nda iş akdinin feshine ilişkin hükümlerin nisbi emredici nitelikte olması yatmaktadır. İşçi lehine daha elverişli koşullar kararlaştırılabilirken, işçinin fesih hakkını sınırlayan, onun aleyhine hüküm ve sonuç doğuracak iş akdi hükümlerinin bir geçerliliği yoktur.
İş sözleşmeleri, iş ve işyerinin özelliklerine göre ihtiyaç duyulan konularda karşılıklı işçi ve işverenin çıkarlarını korumak amacıyla yapılan akidlerdir.Haklı feshi gerektiren bir olay yaşanması halinde,kanunun önüne geçecek bir sözleşme maddesinin kişileri bağlayamayacağını düşünüyorum.Özetle Sayın Değirmenci ve Kırcalı'nın dediği gibi söz konusu maddenin bağlayıcı olduğunu düşünmüyorum.Örnekse:işyerinde tacize uğramanız durumunda, sözleşme gereği çalışmaya devam etmenizi kimse sizden bekleyemez.
iyi çalışmalar dilerim
ilginize teşekkürederim..
saygılar..