Yeni sözleşme (ikramiye kesintisi)
Merhabalar;
22/11/2005 tarihi itibariyle özel bir şirkette üretim şefliği yapmaktayım. Ücret olarak ise aylık 1000 tl maaş, yılda 4 ikramiye (her ay 333,33 olarak maaşa yansıyan) sosyal haklar ve yardımlar ile elime 1519 TL para geçmekte.
dünyayı sarsan global kriz nedeniyle işverenimiz verilen ikramiyeleri kaldırma kararı aldı ve tüm personele yeni sözleşmeleri imzalatmak istiyor. yani benim elime geçen maaşım 1180 tl olacak. ne yapmam gerekiyor imzalamazsam ne kaybedeerim. hakettiğim kıdem ve ihbartazminatımda ne gibi değişiklikler olabilir.
şimdiden teşekkür eder, hayırlı çalışmalar dilerim.
saygılar
Re: Yeni sözleşme (ikramiye kesintisi)
Kıdem ve ihbar tazminatlarınız aldığınız son ücret dikkate alınarak hesaplanacağından bir kayba uğrayacağınız ortada.
İşverenin sunduğu yeni şartlara sahip sözleşmeyi imzalama zorunluluğunuz yok.
Ancak işveren de bu kararını uygulamakta ısrarcı olacaktır diye düşünüyorum.
Bu durumda ücretlerinizin usule uygun hesaplanıp ödenmemesi ve çalışma şartlarında esaslı değişiklik nedenleriyle sözleşmeyi sona erdirip kıdem tazminatı talep etme hakkınız var.
Bu hakkı kullanmayıp,sözleşmeyi imzalayarak veya imzalamasanız da uygulamaya sessiz kalarak çalışmaya devam etmeniz durumunda bu değişikliği kabul etmiş olursunuz.
Re: Yeni sözleşme (ikramiye kesintisi)
sözleşmeyi imzalamadım ve tüm yasal haklarımla işten ayrıldım(ihbar kıdemtazminatı) daha sonra işverenin bana 8 maaş verme gibi bir sorumluluğu varmı? yada işten ayrıldıktan sonra mahkeme yoluyla şe iade davası açsam ne kadar faydalı veya hayırlı olur?