-
Cennet Ekonomisi
Pardon Bilgi Toplumu Ekonomisi Diyecektim.
Tam anında üretim, tam anında bilgilenme. Bu iki tanıtım önceden üretim ve sonradan bilgilenme idi. Olasılığı, oldu bittiye getirmek aceleciliğine düşmemek için şu iki tanıtımı yoklamak lazım.
Bu tabirler, demek oluyor ki önceleri sipariş edilme anı ile yararlandırma veya teslim anı arasında bir süre geçiyor idi. Ama şimdi o süre sıfıra çekildi. Ve yine demek olur ki önceleri; sürekli üretim yapılıyorken şimdi anında üretime ve anında kullandırmaya amadelik vardır.
Yani, talep arzdan mevcudu kalmadı sözünü işitmiyorsa veya hep … şu kadar dakika sonra elinizde sözünü işitiyorsa artık ekonomik faaliyetler yapısal olarak eş bünyelere bürünmüşler demektir. Dolayısıyla meslekî niteliklerden başka hiçbir ayırıcıdan bahsedememek hali geldi çattı ki, üretim-hizmet sınıflandırması ortadan kalkıyor. Dahası bütün ekonomik faaliyetler hizmet bünyesine giriyor. Depolar kalkabilir bu andan itibaren. Çünkü nasıl doktor, öğretmen, berber, terzi, mühendis, avukat üretimini depolamıyorsa fabrika, çiftlik, mandıra, değirmen de deposuz bina edilmek gereği altında. Bu gidişle ürün ve mal algısı hayattan çekilmekte ve boşalan bu yere fayda algısı yerleşmekte. Makinalara da meslek elemanı rütbesi kazanmak şansı doğuyor. Nakliye vasıtalarına da seyyar depo ve seyyar imalathane fonksiyonu ekleniyor.
E tabi, perakende dükkanları da elleyerek, koklayarak, tadarak, gözleyerek muayene ihtiyacınızı gidermek arayışınız için hizmet veren yerler haline gelivermekte. Bir tür sosyal aktivite veya piyasa etmek için harcanan zaman içinde de alış-veriş yapanlar dolayısıyla hane, kişi ve işyeri harcama türleri yoğunluğuyla frekans nabzını tutan raf kontrolü, dükkan siparişlerini otomatize edivermekte.
İşte, cennet ekonomisi nasıl sürdürülebilir ve yönetilir ki diye hayrete düşenler bilsinler ki, bilgi toplum ekonomisi denen şey odur. Ve hayrete düşülecek tarafı yoktur. Şıp aklında bırt önünde… bu kompleksi başarmanın sihri özerk ve genel emellenmelerin tam bilgileşmeye bağlantılandırılmasında ve faydanın da enformatikleştirilmesindedir.
Saygılarımla,
Tahsin Yılmaz
-
Re: Cennet Ekonomisi
Bu ekonomi hangi sınıf için cennet ekonomisi oluyor anında üretim dolayısıyla sunum hammaddenin israf olmamasını sağlıycaktır ancak israf olan hammade engellenince o ürünü işleyen iş gücünün işine son verip yeni bir işsizlik sorunu üretmeyecekmidir ki hammadde tasarrufu tüketim çılgınlığıyla dengelenebilirse sanırım işsizlik sorunuda rayına oturabilir ama bu seferde tekrar hammadde israfı başlar geri dönüşüm teknolojisi ne alemde acaba.