Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
Merhaba,
Apartmanda SSK lı olarak çalışan kapıcımız üç tane apartmanında kaloriferlerini ücret karşılığında yakmakta. Yazları ise boya badana işleri yapmak, eşya taşımak gibi işler için apartmandan sabah çıkıp akşam gelmektedir. temizlik(haftada bir kez), kolorifer yakma dışında sadece akşam servisi yapıp çöp toplamaktadır sabah servisi yapmamaktadır. Pazar günleri tatil günü olduğundan kaloriferi yakma dışında çalışmamaktadır. Geri kalan zamanda ise apartmanda durmak yerine(mesai saati içinde) kahvede vakit geçirmektedir.
Bugüne kadar çok dert etmiyordum ama geçen gün kapıcının eşi kapımı çalıp evde top oynuyorsunuz kafam şişti dedi ki biz o esnada yemek yiyiyorduk. Kendisine top sesinin bizden gelmediğini ve ailece yemek yediğimizi ifade ettip dilerseniz buyrun yemek yiyelim dedim. Kendisi kabul etmeyip söylenmeye başlayınca da çok rahatsızsanız zora sizi tutmuyoruz çıkıp gidebilirsiniz deyince bana siz ev sahibi değil kiracısınız işinize gelmiyorsa siktirolun gidin dedi. Bunun üzerine onu kapıdan bağırarak kovaladım. Doğal olarak bu durum beni çok rahatsız etti.
Durumu yöneticiye anlattım konuşacağını söyledi bende toplantı yapılıp kapıcının görevden alınmasını talep ettim henüz bir gelişme olmadı.
Yukarıdaki veriler ışığı altında neler yapabilirim. En azından başka yerlerde yakıcılık yapmasına engel olabilir miyim? Çünkü 30 gün ssklı olarak primini ödediğimiz bir kapıcının başka apartmanların kaloriferini yakmak suretiyle gelir elde etmesi bana çok etik gelmiyor. Kimi nereye şikayet edebilirim.
Re: Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
tanık bulup dilekçe vermeniz ile işten atılmasını sağlayabilirsiniz.
Cevap: Re: Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
konu aslında enteresan.. zira ssk primlerini siz öderken mesai saatleri içerisinde işyeri dışında çalışıyor olması normal deil, ancak bunun iş akdi feshine neden olup olamayacağı konusunda uzmanlardan görüş alsak mutlu oluruz.
Cevap: Re: Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
Kapıcı, kendisi ile yapılan iş akdini sakatlamadığı sürece (sözleşmesinde belirtilen mesai gün ve saatlerinin dışında kalan zaman) başka bir işte de çalışabilir. Pazarda limon da satabilir, başka bir apartmanda kalorifer de yakabilir. Önemli olan, görev ve sorumluluklarını aksatmamış olmasıdır.
Cevap: Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
kapıcının görev tanımı içerisinde gözetme ve "koruma" hususlarını elealınca mesai saatleri içerisinde işyeri için emek harcaması gerekmez mi? bu durum iş hukuku açısından uygunmudur?
Cevap: Kapıcı başka apartmanlarda para karşılığı kolorifer yakma hizmeti verebilirmi
4857 sayılı iş kanununda belirtilen günlük çalışma saatlerinin dışında, birey zamanını istediği gibi geçirme hakkına sahiptir. Kapıcıların da mesaisi 24 saat esasına göre olmadığından, kalan saatlerinde başkaca bir iş veya uğraşta bulunmasına engel hal yoktur. Bu kapıcı, mesai saatleri dışında kendi özel ihtiyaçları için markete, pazara, bankaya, ziyarete nasıl gidebiliyorsa, kendi görev ve sorumluluklarını aksatmayacak şekilde, kısa süreli de olsa başka bir işte geçici olarak çalışabilir. Mesai saatleri dışında başına gelebilecek her türlü kaza, yaralanma vb. kriminal durumlarda da işverenin sorumluluğu bulunmamaktadır. Konuya bu pencereden bakılmasında fayda vardır.