-
Miras Paylaşımı
Merhaba,
Benim sorum miras paylaşma ile ilgili. Ağabeyim 10, ben 8, kardeşim 7 yaşında iken babam vefat etti. Babamın Üzerine kayıtlı 2 ev ve 1 araba vardı. Babam ile annemin üzerine kayıtlı 1 arsa vardı. Babamın ölümünden sonra Almanya'dan para geldi.
Annem biz 18 yaşımızı doldurmadan evleri ve arabayı sattı. Ele geçen parayla kendi üzerine kayıtlı ev ve araba aldı.
Sorum şu:1. Annemin üzerine kayıtlı bu mallarda payımız var mı? Varsa ne kadar?
2. Babam ile annem üzerine kayıtlı malların paylaşımı nasıl olacak?
Sorularıma cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Saygılar...
-
acaba miras paylaşımı yapılmış mıydı daha önceden.Yada siz ergin oluncaya kadar ertelenmiş miydi.Yapıldıysa nasıl yapılmıştı.Yapılmadıysa aile ortaklığı sistemi içinde sorunuz cevaplanmalı diye düşünüyorum
-
Merhaba Ailede hiçbir zaman mal paylaşımı yapılmadı. Ben sadece haklarımı öğrenmek istiyorum.
-
Sayın aynurbilgin,
Anneniz bu satışları nasıl yapmış? Kanunen size velayeten yapmış olması gerekli, kendi başına yani sadece kendisi mirasçıymış gibi satış işlemi yapması imkansız. Annenizin bu parayla edindiği malların kayıtlarını incelediniz mi?
Babanız ile anneniz üzerine kayıtlı mallarda ise, öncelikle anneniz kendi hissesini alacak burda anneniz sağ olduğu müddetçe bir payınız yok. Geriye kalan babanızın hissesinin ise 1/4'ü yine annenizin olacak, kalanı yani 3/4'ü de siz ve kardeşleriniz arasında eşit olarak paylaşılacak.
-
Merhaba Dilek Hanım;
Babamın vefatından sonra üzerine kayıtlı mallardaki satışı yaparken annem velayetimizi kullandı. Bu mallardan elde ettiği parayla kendi üzerine mallar aldı.
Sonradan alınan bu mallar üzerindeki hakkımız nedir? Bu malların satışına itiraz edebilir miyiz?
Saygılar...
-
Sayın aynurbilgin,
Bu durumda öncelikle daha önce almadıysanız veraset ilamı çıkarınız. Daha sonra tereke tespiti için dava açıp, annenizin velayet hakkını kötüye kullanarak babanızdan miras kalan malları satıp bu satıştan elde ettiği para ile yeni mallar edinip kendi üzerine kaydettirdiğini ileri sürerek bu malların da terekeye dahil edilmesini talep edebilirsiniz.
Son olarak size, dava için gerekli araştırmanın yapılması ve bilgilerin toplanması açısından bir avukata gitmenizi tavsiye ederim.
Saygılar...