Kıdem ve ihbar tazminatı hakkında
Merhabalar;
Benim eski çalıştığım işyeri ile ilgili bir sorum olacaktı.. Önceki işyerimde 2003-2007 yılları arasında yaklaşık 5 yıl çalıştım. Ancak 02.11.2007 tarihinde maaşımı aldıktan sonra işveren tarafından hakarete uğradım ve bunun sonucunda da işten ayrıldım. İşten ayrılırken ve sonra herhangi bir belge imzalamadım (Benim işe son gittiğim tarih 05.11.2007 ve işverenin SSK'ya bildirdiği iş fesih tarihi ise06.11.2007). Ayrıldıktan sonra çeşitli nedenlerden dolayı (Yakınımın o fabrikada çalışmasından dolayı) kıdem ve ihbar tazminatı almayı düşünmedim, ancak aradan geçen bu süre zarfında mahkemeye başvurmayı düşünüyorum. Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkım saklımıdır? ve eğer saklı ise bu süre ne kadardır?
İlginiz için şimdiden Teşekkür Ederim..
Re: Kıdem ve ihbar tazminatı hakkında
Gerçekleşen fiili ispatlama yükümlüğünüz var . Fiili ispatlayabilirseniz dava açabilirsiniz.
Öncelik cevabınız için teşekkür ederim..
Fiili hareketi ıspatlamak için ortamda şahit vardı.. Ancak şahidin orta halen çalıştığını düşünürsem bu zor gözüküyor.. Bunu ıspatlayamamam halinde kıdem ve ihbar için dava açma hakkım yokmudur?
Teşekkür Ederim..
Madde 26 - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
Yukarıda bu konu ile ilgili iş kanunu maddesi açık.Tabiki dava hakkınız var. Ancak "ahlak ve iyi niyet kurallarına dayanarak yapılan halleri" ispatlamanız gerekecek.