Ceza ertelenmesi sonrası ceza
Öncelikle yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler. benim olayıma gelince bundan 1 yıl çnce sulh ceza mahkemesinden 2 ay 15 gün hapis cezam geldi ama ertelendi. bundan yaklaşık altı ay sonra tekrar bir suç yüzünden mahkemem oldu ve daha yeni sonuçlandı. ben mahkemeye gitmedim. avukatımın dediğine göre yine ceza almışım ama ertelenmiş cezam 5 yıl suç işlememem gerekiyormuş. Acaba bu karar adli sicilime işlermi daha doğrusu bundan önceki cezamda adli sicilk kaydımda gözükmüyordu. şimdi veya daha sonra adli sicil kaydı alsam görünürmü? yardımcı olursanız mşnnettar olurum.
Re: Ceza ertelenmesi sonrası ceza
Alıntı:
tanergunes rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler. benim olayıma gelince bundan 1 yıl çnce sulh ceza mahkemesinden 2 ay 15 gün hapis cezam geldi ama ertelendi. bundan yaklaşık altı ay sonra tekrar bir suç yüzünden mahkemem oldu ve daha yeni sonuçlandı. ben mahkemeye gitmedim. avukatımın dediğine göre yine ceza almışım ama ertelenmiş cezam 5 yıl suç işlememem gerekiyormuş. Acaba bu karar adli sicilime işlermi daha doğrusu bundan önceki cezamda adli sicilk kaydımda gözükmüyordu. şimdi veya daha sonra adli sicil kaydı alsam görünürmü? yardımcı olursanız mşnnettar olurum.
Aldığınız cezanın sicilinize işlenmesi dışında dahada karışık ve önemli bir durum var.
1-Herşeyden önce 2 yıl veya daha az süreli hapis cezaları ertelenebilir.
TCK MADDE 51/1
2-Yine ceza aldıysanız TCK MADDE 51/1 a) ertelemenin şartları: Kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması gerekir.
Buna göre yeni aldığınız ceza ertelenemez ve hapis cezası şeklindeyse, hapis yatma zorunluluğunuz ortaya çıkar.
3-Ayrıca TCK MADDE 51/7: Hükümlünün denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hâkimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde; ertelenen cezanın kısmen veya tamamen infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir.
Buna görede ilk aldığınız 2 yıllık cezanızın bir bölümünün veya tamamının infaz edilmesi zorunluluğu ortaya çıkacaktır.
Bütün bu nedenlerden dolayı cezaların infazı ile ilgili bir avukat yardımına başvurmanızı öneririm.
Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Şöyle bi durum var ilk aldığım ceza 2 ay 15 gün yani 3 aydan az ve bu ceza 1 sene ertelenmişti. Ama 1 sene geçmeden başka bir suçtan mahkeme oldu ve avukatın dediğine göre ceza almışım ama cezam ertelenmiş 5 yıl suç işlememem gerekiyormuş. Yakında bir iş görüşmesi yapacağım ve benden savcılık belgesi isteyecek. Adli sicil belgesi aldığımda sabıkam çıkarmı?
Alıntı:
Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Şöyle bi durum var ilk aldığım ceza 2 ay 15 gün yani 3 aydan az ve bu ceza 1 sene ertelenmişti. Ama 1 sene geçmeden başka bir suçtan mahkeme oldu ve avukatın dediğine göre ceza almışım ama cezam ertelenmiş 5 yıl suç işlememem gerekiyormuş. Yakında bir iş görüşmesi yapacağım ve benden savcılık belgesi isteyecek. Adli sicil belgesi aldığımda sabıkam çıkarmı?
İlk cezanız 2 ay 15 gün olduğu için 2. ceza davasında da erteleme verilmiş. 5 yıl boyunca hapis cezasını gerektiren bir suç işlememeniz gerekir aksi taktirde 2. ceza davsından aldığınız hapis cezasınıda yatmak zorunda kalırsınız.
Adli sicil belgesinde tabiki hüküm giydiğiniz cezalar görülecektir.
İlk aldığım ceza 2 ay 15 gün olan benim aldığım savcılık belgesinde görülmüyordu. O neden görülmüyordu? Adli sicili yoktur yazısı vardı. Bana yine bu cezanda görülmezdi ama ilk aldığın cezadan dolayı gözükür dediler. Benim aklım karıştı neden ilk aldığım ceza savcılık belgesinde yoktu? Bu ikinci cezada olmazdı ama ilk aldığım cezadan dolayı neden çıkacakmış? İlk cezada çıkmıyorsa erteleme kararı bundan neden çıkıyor? Acaba bundada çıkmazmı savcılıktan aldığım kağıtta?
Alıntı:
İlk aldığım ceza 2 ay 15 gün olan benim aldığım savcılık belgesinde görülmüyordu. O neden görülmüyordu? Adli sicili yoktur yazısı vardı. Bana yine bu cezanda görülmezdi ama ilk aldığın cezadan dolayı gözükür dediler. Benim aklım karıştı neden ilk aldığım ceza savcılık belgesinde yoktu? Bu ikinci cezada olmazdı ama ilk aldığım cezadan dolayı neden çıkacakmış? İlk cezada çıkmıyorsa erteleme kararı bundan neden çıkıyor? Acaba bundada çıkmazmı savcılıktan aldığım kağıtta?
Herşeyden önce özür dilerim ben 2 ayı , 2 yıl anlamışım :)
Ancak yinede aldığınız ilk cezanın ve diğer cezanında adli sicile işlenmesi gerekiyor.
Çünkü Adli sicil kanunu
MADDE 4.
Adlî sicile kaydedilecek bilgiler
(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir. Bu bağlamda;
a) Hapis cezaları ile ilgili olarak;
1. Hapis cezasına mahkûmiyet kararı,.....
....b) Hapis cezasının ertelenmesi halinde;
1. Denetim süresi,
2. Denetim süresinin yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirilmesi dolayısıyla cezanın infaz edilmiş sayıldığı hususu,
3. Ertelenen hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine ilişkin karar,
bu durumda iki cezanızında adli sicilde göükmesi gerekmekte.
İkinci cezadan dolayı ikisininde gözükme durumu tahminimce ilk cezanızın adli sicile işlenmesinin atlanması fakat ikinci cezada bu mahkumiyet hükmünede yer verilmesi sonucunda ikisinin beraber kaydedilme olasılığı vardır.
Fakat normal şartlarda her iki cezada adli sicile kaydedilmelidir.
"II- 5237 Sayılı Yasadaki Düzenle
Yeni T.C.K.’ nun 51/8 maddesi hükümlerine göre, denetim süresi yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirildiğinde ceza infaz edilmiş sayılacaktır. Görüldüğü gibi mahkumiyetin olmamış sayılması yerine cezanın infaz edilmiş olarak kabul edilmesi esası getirilmiştir. Bu hüküm iki yasanın erteleme açısından getirdiği temel felsefi yaklaşım farklılığıdır. Bu nedenle 5237 sayılı yasa zamanında işlenmiş suçlar için verilen cezalar ertelendikler,takdirde, suç işlenmemiş sayılmayacak, özel hüküm olup olmadığına bakılmaksızın bir mesleğe ve göreve başlama ve görevden çıkarma ile ilgili olarak olumsuz bir biçimde hüküm ve sonuçlarını doğuracaktır." Alıntıdır ( Atilla İNAN-E. Sayıştay Uzman Denetçisi)
Umarım bu bilgiler yeteli olur.
Cevap: Ceza ertelenmesi sonrası ceza