İşçi ile işveren kavga ederse
iyi günler,
işçi ile işveren arasında bir antlaşmazlıktan dolayı kavga çıkıyor. ve işçi kendi isteği ile işten ayrılıyor. işçi işvereni mahkemeye veriyor.
içeriğinde kıdem tazminatı almak istiyor. işci yurtdışı satısa baktıgı ıcın yurtdısındayken yaptıgı harcamaları firma için yaptıgını soylyerek bunlarıda almak istiyor.(bu olayın aslı yoktur.)
ayrıca yurtdısına yapılan bır satıstan dolayı malların yanlıs limana gonderılmesı yuzunden sırkete demuraj ucretı odetmıstır. bu ucret işveren tarafından karsılanmıstır.
işveren ile işçi arasında herhangi bir yazılı evrak alışverişi olmamıştır.
bu durum üzerine işçi ihbarlı ayrılmadığı için tazminat ödemesi gerekmez mi?
ayrıca kendi isteği ile ayrıldıgı için kıdem tazminatını talep edebilirmi..
yardımlarınızı rica ediyorum..
saygılar
Re: İşçi ile işveren kavga ederse
Bu tip olaylarda kesin yargılardan kaçınmak ve somut olayın oluşumuna ve gelişimine göre sonuç çıkarmak gerekir. Çünkü her somut olay kendi içinde değerlendirilmeldir.
İşçi ile işveren kavga etmiş ise ve işçi bu olay üzerine işi bırakıp gitmiş ise burada kavgayı kimin başlattığı, kavgada tarafların davranış ve sözleri önemlidir. Örneğin, işçi bu kavgada hakarete uğradığını ve "def ol git" gibi sözlere maruz kaldığını iddia etmişse ve açtığı davada da bunları kanıtlamışsa sadece kıdem değil, ihbar tazminatı da kazanabilir. Çünkü mahkeme işverenin davranışının işçiyi işten kovmak (işveren feshi) olarak yorumlayabilir. Ama Olayı başlatan işçi ise ve işverene hakaret etmişse ve işi de terk edip gitmiş ise tazminat kazanamaz.
Bu olayda davayı işçi açtığına göre;
1) İşveren bana hakaret etti ve beni kovdu diyerek ihbar tazminatı davası açmış olabilir,
2) Veya, işveren bana hakaret ettiği için ben işi haklı nedenle terk ettim diyerek sadece kıdem tazminatı davası açmış olabilir. Bu durumda işi kendisi bıraktığı için ihbar isteyemez, ama haklılığını ispat ederse karşı tarafa ihbar ödemekten de kurtulur.
Bu bilgilere göre kendi olayınızın yorumunu kendiniz yapınız. Selamlar.