Yurt disi bosanma davasi TR'de (tazminat) tamamlama
Merhaba,
Ilk olarak simdiden rica edecegim, Türkçe yazisim'a ve anlayisim'a bir zahmet kusura bakmayiniz. Yurt disinda dogmak ve yasamaktan kaynaklasiyorve hayatimda bu sekilde bir eksitlik yarati.
Hollanda'da benim meslek Adliye'ye bagli bir meslektir. Hollanda kanunlarini bu sans'tan dolayi iyi bilirim (Aile baglantilar konusunda). Türk kanuni iceliyorum ama lisandaa zorluk cektigim icin sizden yardimcida buluncagim.
Benim tanidik 1981de Türkiyede evlendi ve 2006’te bosandi. Evlilik Türkiyede ve Türk kanunlarina göre sonunclanmistir 1981’de. Bosanmak tek Hollandada oldu. Burda cocuklar 18 yaslarini coktan doldurdugu icin o konuda bir sorun yoktur.
Simdi adam Türkiyede mahkeme acmis. Bayana Hollandadaki Türk Konsulatindan tebligat geliyor. Hanim anladigina göre bu tebligat'ile Türkiyede bosanma davasi acilmistir. Bunu bayan bildigi icin bu tebligati almak istemiyor (konsulat yollu uzak oldugu icin, bayan hasta).
Konsulati aramista bulunuyor ve orda bildiriyorlarki 30 gün icinde alinmayinca bu tebligat alinmis sayiliyormis ve böylece Türkiyeye bilirtcegini uyariliyor.
Tebligati almamakta bir zarari ugrayabilirmi bayan? Mezburmi hanim simdiden Türkiyede bir avukat tutmayi?
Bunun yaninda birde mal sorunun vardir.
Malin birisi bu hanim 1980’da, yani evlenmeden önce, almis durumdadir (bir ev). Bu mali 2004’te (evlilik süresinde) satiyor ve yeni bir ev aliyor ve yine kendi adina koyuyor. Simdi bu, evlenmeden once alinmis kendi hak olan evi satip, yeni ev alininca bunlar 2002 den sonraki kanundami geciyor (mal 50%-50% paylasim) yada ispat edebilirse mahkemede bu hanimin hakki olarakmi gecebilir?
Bundan önce 1993’te bir ev alinmis. Bu evi adamin üstüne koyuyor hanim. Ama bu ev genelde bayanim parasinla aliniyor. Simdi 2002’den önceki kanuna göre bu ev beyin oluyor galiba? Ama hanim ispat edebilirse onun (en cok) katkisi oldugunu ozaman mahkemede baska karar alinabilirmis, bu dogurmuydur?
Tazminat davasi acmak icin 1 yil varmis. Bu bir yil Hollandada sonunlanan tarihinden sonrami yada Türkiyedeki karardan sonrami basliyor?
Bir sorum daha vardir. Simdi hanim tebligati almiyor. Adam Türkiyede islemleri bitiriyor ve Türkiyede resmi bosanmis oluyorlar. Ozaman bu konuda hanima bilgi yollanacakmi? Bu yine ozaman konsulatanmi bildirilir?
Hem simdiki tebligati ya bosanma davasinin yaninda adam bide tazminat davasi acmis’sa ve hanim bu tebligati almamis durumda olursa ozaman tazminat konusunda bir sorun yasayabilirim gelecekte.(benim taminimde adam bir tazminat davasi acmaz cünkü zarara ugrucak diye bir korkusu vardir bu konuda)
Tesekkür ederim ve yinede kusurda bulunuyorum yazisim icin.
Saygilarim ile,
YSil