İki yıllık kontratta kira artışı
2008 temmuz ayında şu an oturduğum evi kiraladım. kira kontratında kira müddeti iki yıl yazıyor. artışlar için olan yerde ise "tefe-tüfe ortalaması ancak %10 dan düşük olmayacak" yazılmış. ekonomik dururum çok iyiye gitmediği için artış yapma imkanım yok. bu yüzden önce evsahibi ile görüşüp durumu anlatıp artış yapmadan oturmak istediğimi söyleyeceğim. sorum şu eğer evsahibi kabul etmez de illa şu kadar zam yapın derse ve ben eski kira bedelinden kira yatırırsam ne olur? bildiğim kadarı ile evi boşaltsam da ev sahibi kontrat 2 senelik olduğundan mahkemeye verebiliyor. evi boşaltmak istemiyorum ama kira artışını da karşılayabilecek durumum yok. ne yapmamı tavsiye edersiniz? şimdiden çok teşekkür ederim.
Re: İki yıllık kontratta kira artışı
Ev sahibiyle uzlaşmazsanız eksik yatırdığınız kira bedelleri için icra takibi yapabilir, ödemezseniz hacizle alır ve tahliye davası açabilir.
Bugünkü ortamda pek çok kiralık ev olduğu ve kiraların yükselmediği hatta bazı bölgelerde 1-2 yıl öncesine göre düştüğü doğru. Akıllı bir ev sahibi bu dönemde sorunsuz kiracısını çıkarmak istemez, hiç zam yapmadan veya cüzi bir artışla devam etmesine izin verir.
Temmuz 2009'da evi tahliye edebilecek durumunuz var mı? Öncelikle kendinizi buna hazırlayın. Sonra ev sahibine durumunuzu anlatıp artış yapamayacağınızı söyleyin, artış söz konusu olursa Temmuz 2009'da evi boşaltmayı teklif edin.
Çok teşekkür ederim. Evi boşaltmayı düşünebilirim tabi eğer evsahibi kabul ederse. Çünkü gerçekten alım gücüm ve fiyatlar düştü. İnşallah anlayış gösterirde bir sene daha rahat ederiz. En güzeli konuşup anlaşmak ve huzursuzluk olmaması. Cevap verdiğin için tekrar teşekkürler.
Bir şey daha sorsam. Diyelim ki telefonda anlaştık ve artış yapmamaya karar verdik. İleride aleyhime bir durum oluşur mu? Kontratta artış yazıyordu ama yapmadılar deme şansı varmı? Kontratı yenilememiz mi gerekir? Yenilemez isek sonuçları neler olabilir?