Re: İş sözleşmesi ve fesih
İş sözleşmesinde "fazla mesai ücreti de ücrete dahildir" yazması halinde bu tür sözleşmeler Yargıtay tarafından kabul görmektedir. Bu nedenle fazla mesailer ödenmiyor diye işten ayrılırsanız davayı kaybedebilirsiniz.
Ancak, sözleşmedeki bu hükmün (ücrete dahil hükmünün) geçerli olabilmesinin de bazı koşulları vardır.
Örneğin, asgari ücret düzeyindeki bir ücrete sahip olan işçinin sözleşmesinde bu tür hükümler geçerli olmaz, ücretin makul düzeyde yüksek olması lazım ki fazla mesai ücretinin de kapsasın.
Ayrıca, sözleşmedeki bu tür hükümler yılda 270 saatlik fazla mesaiyi kapsar, daha fazlasını kapsamaz. Siz yılda 270 saatten daha fazlasını yaptığınızı kanıtlamak durumundasınız.
Re: İş sözleşmesi ve fesih
Abbas bey ilginiz için teşkkür ederim.İş yerinde bu işyerinde asgeri ücret geçerlidir die bir belge var fakat benim net ücretim 856 ben normal olarak günde 2 saat fazla çalışıyorum ki bu sgk nın fazla çalışma dilimim yıllık matrahda fazlası ile geçiyor.Ayrıca belirttiğim üzere işe giriş kayıt altında.Sadece sözleşmemde ücrete fazla mesai dahildir ibaresinden dolayı ozaman işveren 24 saat çalıştırır ve ücretini veriom sözleşmede belirttim diyebilir.Böle bir karmaşa altında yargı hükümlerinin biraz daha olaylara bireysel yaklaşımı olmaz mı?Yani ben şu an dav açsam tüm bu donelere dayanarak kaybedebilir miyim?