Zorunlu Trafik Sigortası Başlangıcı
Bundan bir sene önce arkadaşım emanet araba ile kaza yaptı. Tutanaklar tutuldu iki taraf anlaşıp arabanın zorunlu trafik sigortasından yaptırmaya karar verdiler. Hasarlı araba sahibi arabasını yaptırıp zorunlu trafik sigortasından parasını istemiş. Zorunlu trafik sigortası ödeme yapmamış. Hasar 5.500 TL. Bizi mahkemeye vermiş ödeme yapmamız için. Sorum şu olacaktı ?
1. Trafik sigortası süresi dolmuştu. Trafik harcını cuma günü 18:00 yatırdı. Kaza Cumartesi saat 14:00 olduğundan trafik sigortası işleme nezaman girer ?
Zorunlu trafik sigortası parasını yatırdıktan kaç saat sonra sigortalı sayılırız ?
2. Biz bu zorunlu trafik sigortası ile ilgili nasıl bir tutum içinde bulunmalıyız ?
3. Bizim mahkemeye karşı yapabilceğimiz işlemler nelerdir ?
Re: Zorunlu Trafik Sigortası Başlangıcı
Aksine bir sözleşme yoksa poliçenin kesildiği gün öğleyin saat 12:00 de başlar, bir yıl sonra aynı gün öğleyin saat 12:00 de sona erer.
Sayın karavelioğlu'nun vermiş olduğu bilgiye ek olarak;
Poliçenizi aldıysanız ödemeyi yapmış sayılırsınız. Trafik sigortalarında poliçe makbuz yerine geçer.
Zorunlu trafik sigortası yaptırdığınız andan itibaren başlar. Kazadan önce ise poliçe başlamış olup hasar karşılanır , kazadan sonra düzenlendi ise hasar karşılanmaz.
Kazadan sonra düzenlendiyse de herhangi bir tutum söz konusu olamaz. Poliçe bittiği günden itibaren başlatacak şekilde sigortalı tarafından takibe alınmalıdır. Bu konuda acenteler sigortalılarını genelde arayıp bilgi verirler. Eğer aramamışlarsa bile sorumluluk sigortalının poliçesini takip etmesine bakar. Acente hatırlatır, bu acentenin görevidir fakat bunun yasal bir yaptırımı yoktur.
Önemli olan poliçe bitiş tarihi ile yenileme tarihidir! ( Sayın karavelioğlu 'nun yanıtında olduğu gibi.)
Saygılarımla,
Peki buna göre zorunlu trafik sigortası cuma günü 12:00 itibaren gecerli sayılıyor sanırım. Zorunlu trafik sigortası hasarı karşılaması gerekirken neden ödemdi ? Yada hangi hallerde ödemez ?
Sigorta acentası bilgi işlem ağına geç kayıt yaptığından olurmu. Makbuzu aldığımız an bilgi işlem ağında işleme giriyordur değilmi. Önemli olan burada kusurun kimde olduğu. :rolleyes:
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Buna konada değirli arkadaşalarımın ince fikirlerine ihtiyacım var.:mahcup:
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Sayın karavelioğlu'nun vermiş olduğu bilgiye ek olarak;
Poliçenizi aldıysanız ödemeyi yapmış sayılırsınız. Trafik sigortalarında poliçe makbuz yerine geçer.
Zorunlu trafik sigortası yaptırdığınız andan itibaren başlar. Kazadan önce ise poliçe başlamış olup hasar karşılanır , kazadan sonra düzenlendi ise hasar karşılanmaz.
Kazadan sonra düzenlendiyse de herhangi bir tutum söz konusu olamaz. Poliçe bittiği günden itibaren başlatacak şekilde sigortalı tarafından takibe alınmalıdır. Bu konuda acenteler sigortalılarını genelde arayıp bilgi verirler. Eğer aramamışlarsa bile sorumluluk sigortalının poliçesini takip etmesine bakar. Acente hatırlatır, bu acentenin görevidir fakat bunun yasal bir yaptırımı yoktur.
Önemli olan poliçe bitiş tarihi ile yenileme tarihidir! ( Sayın karavelioğlu 'nun yanıtında olduğu gibi.)
Saygılarımla,
Cevabınız işte burada. İncesi de kalını da bu maalesef:mahcup:
aklıma gelen tek şey, poliçe tanzim tarihi ile kaza tarihi arasında 20 saatlik bir zaman olması. Sigorta şirketinde şüphe uyandırmış olabilir. Ödememe sebebini sigorta şirketine sordunuz mu?
Bu policelerde okadar kelime oyunu yapıyorlarki. Bizim gibi insanların güzel dilimizin inceliklerine hakim olmamasından kaynaklanıyor. Okumuş cahil olduk .
Kusura bakmayın. Arkadaşımın bana söylediği şekilde yazdım konuyuda o yüzden eksik aktarmalar olabilir.
Yinede tekrarda yarar varmış. gözden kaçan kısımları görmüş oldum
İlginize:rolleyes: teşekkür ederim
Merhaba,
otoparkta park halindeki bir araca çarptım, karşı taraf kendi kaskosu ile aracını yaptırmış, ancak karşı tarafın kasko şirketi masrafı benim zorunlu trafik sigortamın ödemeyeceğini söyleyerek beneden talep ediyor aksi taktirde dava açacağını söylüyor. Benin sigorta şirketimde kaza dosyası açılmamış. Ben kendi sigorta şirketim ile görüştüğümde zorunlu trafik sigortasının otoparkta olan kazaları ödemediğini bana söylediler. Ne yapmam gerekiyor.