Tescilsiz markanın domainini almak
Merhaba,
Sitede çok ardım ama sorumun tam yanıtını malesef bulamadım.
Tercüme hizmeti veren bir websitesi kurmak amacı ile abc.com gibi bir domain satın aldım. Fakat bugün farkettim ki abc.com.tr adresi daha önceden aynı hizmeti veren ve marka tescili yaptırmamış bir firma tarafından satın alınmış.
Eğer patent enstitüsünden bu markayı ben tescil ettirirsem tr uzantılı adresi satın alan firma aldığım .com uzantılı alan adı üzerinde herhangi bir hak sahibi olabilir mi?
.com.tr uzantılı adrese girdiğimde site yapım aşamasındadır diyor yani henüz online bir faaliyet yok.
Saygılarımı sunar, teşekkür ederim.
Re: Tescilsiz markanın domainini almak
Firma şirket olarak faliyet gösterdiği için com.tr uzantısını almış marka hakkını almaya gerek görmemiştir. Eğer firmanın faliyet gösterdiği konuda bir site kurarsanız isimlerinden çıkar sağladığınızı öne sürerek .com uzantısına erişimi engelletebilirler. Böyle bir dava açarlarsa kazanabilmeniz için siz onlar şirket olmadan önce bu domaini almış olmanız gerekiyordu.
Alıntı:
Cyberian rumuzlu üyeden alıntı
Firma şirket olarak faliyet gösterdiği için com.tr uzantısını almış marka hakkını almaya gerek görmemiştir. Eğer firmanın faliyet gösterdiği konuda bir site kurarsanız isimlerinden çıkar sağladığınızı öne sürerek .com uzantısına erişimi engelletebilirler. Böyle bir dava açarlarsa kazanabilmeniz için siz onlar şirket olmadan önce bu domaini almış olmanız gerekiyordu.
Doğruluğundan emin değilim ancak ben de şöyle biliyorum: "Arkadaş tescil başvurusu yaptığında bu şirketin 3 aylık bir itiraz hakkı oluyor. O süre içinde itiraz edilmezse bu arkadaş hem sitesini kullanabilir, hem de marka hakkında tasarruf sahibi olabilir. Hatta şirketleşen kişilere ihtar bile gönderip isim değiştirtebilir."
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Pekiyi ismi tescil ettirdiğimde 3 ay içinde itiraz ederlerse ödeyeceğim 700-800 lira civarı tescil ücreti yanar mı acaba?
Saygılarımla...
Marka tescili ile gTLD - ccTLD arasında çok büyük fark vardır. Marka tescili, tescil edilen coğrafi alanda hukuki koruma sağlar. ccTLD (www.aaa.com.tr) ise ülkemizde ODTÜ tarafından verilen bir hizmettir. Birbirinden bağımsız bu iki kavram arasında yalnızca "markanın korunmasında ispat" şeklinde bir illiyet bağı kurulabilir ve kullanılabilir.