Yine işsizlik maaşı sorunu
Merhabalar.işsizlik maaşıyla ilgılı ufak bı sorum olacaktı.şimdi arkadaşlar ben daha once çalıştıgım fırmada 11 ay çalıştım ve daha sonra kendı rızamla işi bırakmak zorunda kaldım.bıkac ay işsiz gezdıkten sonra tekrar iş buldum ve 3 gun çalıstım ve yıne kendım işi bıraktım.şu anda çalıştıgım fırmadada 13 aydır çalışmaktayım ve bu ay ekınomık krız nedenıyle çıkış var.acaba ben işsizlık maaşını hak edıyormuyumdur.son 3 yılda toplamda 750 gunluk prımım yatırlımış.teşekkurler.
Re: Yine işsizlik maaşı sorunu
Son üç yıl içinde, en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi,
İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışılmış olması, şartlarını taşıyorsanız,
Kendi istek ve kusurunuz dışında bir nedenle işveren tarafından işinize son verilmişse,
işverenin düzenleyeceği İAB ile İŞKUR a başvurursanız işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz.
Evet son 120 gun prımlerım eksıksız.
Benım merak ettıgım daha onceden calıştıgım yerlerden kendı rızamla ayrılmış olmam.
İşsizlık sigortasından maaş almak için bir engel mi? Şu anda krız nedenıyle işveren kendısı tazmınat ve ıhbarlarımızı verıip bizi işten çıkartıyor.
Son 3 yıl içinde 600 gün priminiz varsa(aradaki feshin kim tarafından yapıldığına bakılmadan), son 120 gün prim ödemeniz kesintisiz ise ve işveren tarafından tazminatlarınız ödenerek işinize son veriliyorsa yararlanırsınız.
son olarak bişey daha sormak istiyorum ki bende bunu bügün arkadaşımdan öğrendim.ocak ayının başında bütün fabrikayı ucretsiz izne çıkartmışlardı.yalnız bu izinler bizim kendı yıllık izinlerimiz degıldı.krizden dolayı ucretsiz bi izindi.ve dogal olarak işsizlık prımlerımız yatırılmadı mudurlerımız ve sendıka temsılcılerımız bunun işsizlık maaşını etkılemeyeceğını soylemiştı.yalnız arkadaşımı soyledıgıne gore yıne bızım fabrıkadan işten attılanlardan bı abının izinden sonra işten cıktıgı için 10 yerıne 8 aylık işsizlik maaşı bağlamışlar.izinlerden önce cıkan arkadaşlarada normal 10 aylık işsizlik maaşı bağlamışlar.bu durumda herhalde bize hiç maaş vermezlermi.
Başvurduğunuz tarihte adınıza ödenmiş prim gün sayısına göre maaş alma süreniz değişir.Ücretsiz izinler son 120 gün hesabında dikkate alınmaz.
çok teşekkür ederim ilginize.bu sitede emeği gecen herkese saygılar.
son 120 gün hesabında doktor raporlu geçen günler hesaba katılırmı? işsizlik maaşı almama engel olurmu?
4447 SAYILI İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUNUN UYGULAMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO:3)
"Madde 2- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği verilir.
Hizmet aktinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam ile grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya iişe ara verilmesi halinde prim yatırılmayan süreler için Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kayıtları esas alınır ve 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmaz."