Miras hukuku mal paylaşımı
iyi çalışmalar
babamızdan kalan 2 ev var.ben,annem ve üvey kızkardeşim mirasçılarız.evin birinde annem oturmakta.babamla beraber yaşadıkları ev idi.ben bana ait miras hisselerimi anneme devrettim.fakat üvey kızkardeşim her iki evdeki hissesinide hemen istiyor.hisse değerinin parasını vermemiz mümkün değil.dava açarsa annemin oturduğu evi ölene kadar sattırmama hakkı varmı? yok eğer iki evde satılırsa annemin oturduğu evi öncelikli olarak satın alma hakkı varmı.? teşekkür ederim
Re: Miras hukuku mal paylaşımı
1. O üvey kardeşiniz değil, babanız aynı olduğu için öz kardeşiniz.
2. Mahkemeye gerek kalmadan kendi aranızda anlaşabilirsiniz. Her iki eve de değer biçersiniz. Kardeşinizin toplam 3/8 hakkı var. Diyelim ki annenizin oturduğu ev 120 bin lira, diğer ev 80 bin lira. Toplam 200 bin lira, kardeşinizin hakkı 75 bin lira. İkinci evi satıp kardeşinize 75 bin lira verir, ilk evdeki hissesini almış olursunuz.
Re: Miras hukuku mal paylaşımı
sdt bey problem orda değil .anlattıklarınız zaten veraset ilamında yazıyor.yeni bieşeyler varsa söyleyin.problem paylaşımda şurdan kaynaklanıyor.öbür evi satsak bile annemim oturduğu evin değeri çok olduğu için karşılamıyor.ÜVEY kardeşimde hepsini istiyor hakkının ve hemen . o yüzden tekrar soruyorum yukardaki sorularımı. ilginize teşekkürler
Cevap: Re: Miras hukuku mal paylaşımı
Merhaba yazıdan okuduğum kadarıyla üvey kardeş var
merak ettiğim konu diyelim ki anne baba evli ikiside birbirinin 2. eşleri ve ilk eşlerinden çocukları var
bu durumda baba öldüğünde miras paylaşımı nasıl olacak 1/4 ü anneye geri kalan babanın 1. eşden ve 2. eşden olan çocuklarına paylaştırılacak ama
diyelim ki mal paylaşımı hukuki olarak yapılmadan babadan sonra annede öldü
bu durumda babanın mal varlığı annenin ilk eşinden olan çocuklara, babanın ölümünden düşen 1/4 hak üzerinden düşer mi
yoksa hak iddia edemeyip babanın mirası kendi ilk ve 2. eşinden olan çocuklara eşit olarak paylaştırılır mı