2.kefilin Hukuki sorumluluğu
merhaba,
3 yıl önce bir arkadaşımın aldığı ticari krediye 2.kefil olmuştum. Hem arkadaşım hem de 1.kefilin ekonomik durumu çok iyi durumdaydı. Malesef krediyi alan arkadaşımın bir takım problemler nedeniyle kredi borcunu ödeyememiş.
1.kefil arkadaşıma bir ihbarname gelmiş ve benden borcun yarısını talep etti. Ben imzayı atarken 2.kefil olduğum için çok rahattım. Bana gelen hiç bir ihbarname yok. 1.kefil arkadaşımın ekonomik durumu çok iyi. Borcu çok rahat bir şekilde ödeyebilir.
Acaba hukuki olarak benim bu borçda %50 sorumluluğum var mı yok mu? Acil olarak yanıtlarsanız çok sevinirim..
Re: 2.kefilin Hukuki sorumluluğu
1. kefil, 2. kefil şeklindeki kavramlar, açıklamaya yeterli düzeyde değildir. "Müteselsil kefillik" söz konusu ise durum değişecek ve sorumluluk homojen şekilde dağılacaktır. Alacaklının seçimlik hakkı ile kefilden de borç talep edilebilecektir.
Borcu ödeyen kefil, alacaklının haklarına halef olur ve ödediği tutar kadar rücu hakkına sahiptir.
Kısaca, %50'sinden sorumluluk şeklinde bir olgu ortaya çıkmaz.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
1. kefil, 2. kefil şeklindeki kavramlar, açıklamaya yeterli düzeyde değildir. "Müteselsil kefillik" söz konusu ise durum değişecek ve sorumluluk homojen şekilde dağılacaktır. Alacaklının seçimlik hakkı ile kefilden de borç talep edilebilecektir.
Borcu ödeyen kefil, alacaklının haklarına halef olur ve ödediği tutar kadar rücu hakkına sahiptir.
Kısaca, %50'sinden sorumluluk şeklinde bir olgu ortaya çıkmaz.
Sayın Yavuzcan hızlı cevabınız için teşekkür ederim.. Bugün gelen tebligatı ayrıntılı olarak inceledim. Malesef yüklü miktarda bir ödeme ile karşı karşıyayım.
Kredi borcunu ödemeyen arkadaşımızın şahsına ait bir evi var. Bu eve bu kredi borcunu ödedikten sonra ipotek koydurabilir miyim?
eve başka bir alacaklı daha önce ipotek konmuş. 3 ay içinde icradan satışa çıkacak.. Eğer ben de ipotek koyarsam , icra satışında teklif vererek evi alsam zararımı biraz olsa kapatabiliyorum.. satışa çıkan bu evde ipotek koyanların bir önceliği oluyor mu? ilk satışta teklif bilirkişinin belirttiği rakamın minimum ne kadarı olmalı?
tekrar teşekkürler
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun dolayısıyla,
Kredi veren, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Ancak kredi verenin bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir. Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez.
Borç müeccel hale gelmesi ve asıl borçluya başvurulmuş olması gerekir. İpotek ve sair hususlar daha sonraki meselelerdir. Avukatınızda başvurmanızda yarar vardır.
emrah bey sorumu cevaplaybilirseniz çok memnun olurum.
öğretmen arkadaşım bankadan tüketici kredisi kullandı.vadesi 60 ay.eşi de öğretmen ve birinci kefil bende öğretmenim ve2. kefil olarak sözleşmeyi imzaladık.Yalnız müteselsil kefil miyim bilmiyorum ama banka kredilerinde müteselsil kefalet söz konusu olduğunu duydum.Biz sadece imza attık.arkadaşım 24000 lira ödeyecekti 60 ayda.Borcun ne kadarına kefil olduğum söylenmedi.Arkadaşım 33.aya kadar ödedi.ama şimdi ödemiyor.3 taksidi gecikmiş bankadan bana yazılı emir gelmedi ama ara sıra arayıp asıl borçluya ulaşıp haber verin diyorlar.ben de icra takibinden korktuğum için arkadaşımın 3 taksidini gecikme bedeliyle yatırdım.diğer taksitlerini de son ödeme gününe kadar bekleyeyim ödemezse ödeyeyim diyorum.
size şunu sormak istiyorum?
1.ben kalan 25 ay için ödenmesi gereken 9950 liranın tamamından mı sorumluyum yoksa bu kalan ödenmemiş kısım asıl borçlu ve iki kefil arasında eşit mi bölünür?
2.kalan taksitleride ben ödersem rucu davası için bütün taksitleri ödeyip öyle mi dava açmam lazım?