Kıdem tazminatı ve işverenin tutumu
Mehabalar.
1-
31 aydır özel bir şirkette işci statüsünde çalışmaktayım. şirkettte işçi çıkartmaları yaşanıyor fakat 7 ay önce çıkarılan işciler henüz tazminatlarını almış degiller. benim durumumda böyle olacagına göre çıkarıldıgım tarihten ödeme yapılan tarihe kadar geçen sürede maddi kayıplarım(tazminata güvenip de borçlarımı ödeyemem sonuçu işlenen faiz)'ın telafisi nasıl olacak.
2-
yıllık izin, bayram izinleri ve haftasonu tatillerimi kullandırmadılar.(izinler 15 günde 1 gündü) yıllık izinler kanunla korunuyor ama diger izinleri nasıl ispat edecegim? çünkü işveren onlar artık öldü diyor.
3-
kıdem ve ihbar net kazancım ne kadardır sizce izinlerle birlikte. şirketin uyanıklık yapmasından korkuyorum.
Sorunlarım uzun oldu ben yazmaktan yorulmadım ama sizde okumaktan bıkmayın. cevabınız olmasa da bir selamı çok görmeyin.
Teşekkürler hepinize
Tazminat ve işverenin tutumu
Mehabalar.
1- o8.08.2006-10.04,2009
32 aydır özel bir şirkette işci statüsünde çalışmaktayım. şirkettte işçi çıkartmaları yaşanıyor fakat 7 ay önce çıkarılan işciler henüz tazminatlarını almış degiller. benim durumumda böyle olacagına göre çıkarıldıgım tarihten ödeme yapılan tarihe kadar geçen sürede maddi kayıplarım(tazminata güvenip de borçlarımı ödeyemem sonuçu işlenen faiz)'ın telafisi nasıl olacak.
2-
yıllık izin, bayram izinleri ve haftasonu tatillerimi kullandırmadılar.(izinler 15 günde 1 gündü) yıllık izinler kanunla korunuyor ama diger izinleri nasıl ispat edecegim? çünkü işveren onlar artık öldü diyor.
3-
kıdem ve ihbar net kazancım ne kadardır sizce izinlerle birlikte. şirketin uyanıklık yapmasından korkuyorum.
Sorunlarım uzun oldu ben yazmaktan yorulmadım ama sizde okumaktan bıkmayın. cevabınız olmasa da bir selamı çok görmeyin.
Teşekkürler hepinize
Re: Tazminat ve işverenin tutumu
1-Tazminatınızın ödenmemesi durumunda dava açarak talep edebilirsiniz.
Kıdem tazminatı için, sözleşme fesih tarihinizden itibaren faiz hesaplanır.İhbar tazminatı ve izin ücretleriniz için ibra belgesinde fazlaya dair haklarınızı saklı tuttuğunuzu belirtti iseniz imza tarihinizden, belirtmedi iseniz dava açılma tarihinden itibaren faiz talep edebilirsiniz.
2- Çalıştığınızı ıspatlayabileceğiniz fazla çalışmalarınızın ücretini talep edebilirsiniz.Çalıştım diyorsanız, ıspatlamanız istenecektir.İşveren de ödedim derse ödediğinin ıspatı istenecektir. Fazla çalışma ücretlerinizi talep etmeye karar verdiğinizde , bulunduğunuz günden geriye dönük 5 yıllık süre içindeki ödenmeyen ücretlerinizi talep edebilirsiniz.
3-Kıdem tazminatınız giydirilmiş( yemek-yol-süreklilik kazanmış ikramiye ortalamaları ve diğer yardımlar dahil) brüt ücretiniz karşılığı olarak her yıl için hesaplanır.Yani ((brüt ücret / 365)xçalışma gün sayınız) kadar kıdem tazminatı alırsınız.Kıdem tazminatından % 0,6 damga vergisi kesilir.
İhbar tazminatınız yaklaşık ihbar süreniz için alacak olduğunuz net ücretiniz kadar olacaktır.İhbar süreniz 6 haftadır.Bu durumda 6x7= 42 günlük ücretiniz yaklaşık olarak ihbar tazminatı olarak ödenmelidir eğer ihbar süresi kadar önceden size durum yazılı olarak bildirilmedi ise.