Bayii adayı olduğum ürünün muadilini satmak
Merhabalar,
Size karışık bir soru soracağım, umarım cevabını verebilirsiniz; belki de çok kolaydır... Konu ticaret hukukuna giriyormuş...
Bölüm 1
Diyelimki bir zaman A firmasının X ürününü satan bir firma idim / bayi adayı olarak, bayilik şartları sözde olup yazılı olmadığı için.
Bu ürünün bir güzel internetten satışını yapıp, geçinip gidiyorduk.
Web sitesini öyle geliştirmiştim ki A firması gölgede kalmaya başladı internet konusunda.
Gün geldi ve A firması bayilik şartlarını değiştirdi ve ben A firmasının bu ürünlerini satamaz oldum / satamazsın dediler.
Ben siteye "(bu ürün bayileri hakkında bilgimiz yok) - Bu ürünü satmıyoruz" diye ekledim ve ürün tanıtım şeklinde varolmaya devam etti.
Arada isteyen olursa, farklı bayilere yönlendiriyorum.
a- Web sitemde bu ürüne ait bilgileri silmek zorundamıyım /satış yapmıyorum? İleride bayii olabilirim düşüncesi hala var bende, potansiyeli kaybetmek istemiyorum.
b- Bu firma perakende satış yapmayacaklarını, bayiler kanalıyla satış yapacaklarını söyledikleri halde bir kaç kg ürün dahi kendi sitelerinde belirtmeselerde satmaktadırlar. Bayi olursam bu konuda onlara bir yaptırım uygulatabilir miyim.
Bölüm 2
Diyelim X ürünü muadili Y ürünü buldum ve onu satmaya başladım. X ürünü bilgilerini de internetteki sayfamdan kaldırmadım, tanıtım olarak kaldı / internet sayfasına (bu ürün bayileri hakkında bilgimiz yok) - Bu ürünü satmıyoruz diye yazdım.
X ürününü arayanlara, muadili Y ürününü önerip satmaya başladım.
Şimdi bu A firması, X ürünü tanıtımını sayfamda bulundurduğum ve X ürünü için yaptığım tüm çalışmalar, linkler (Kendi sayfalarından dahi link verilmiştir sayfama), benzer sayfalar için herhangi bir hak iddia edebilir, herhangi bir nedenle dava açabilir mi?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim...
Re: Bayii adayı olduğum ürünün muadilini satmak
haksız rekabetle bu iş olmaz.
efendi olacaksın, dürüst olacaksın, muadilini satacaksın ama hile yapmayacaksın.
senin yaptığını yapan bir sahtekarın web sitesini yayına kapattırdım. karşı tarafta dişli ise, sana da aynı yaptırımı uygulatır.
ticaret önce dürüstlükle olur
Alıntı:
Freelander2 rumuzlu üyeden alıntı
haksız rekabetle bu iş olmaz.
efendi olacaksın, dürüst olacaksın, muadilini satacaksın ama hile yapmayacaksın.
senin yaptığını yapan bir sahtekarın web sitesini yayına kapattırdım. karşı tarafta dişli ise, sana da aynı yaptırımı uygulatır.
ticaret önce dürüstlükle olur
Aradan uzunca bir süre geçti ve denk geldi hazır konu kapanmamış;
Ticaret kağıt üzerinde ne yazılmışsa onunla oluyor; söz uçup gidiyor...
Muadili ürün (solo kağıt mendil yerine, selpak kağıt mendil satmak gibi). Ben ise bakkal...
Benim web sayfamın içeriğine ters değil, aradan geçen süre içerisinde içerik değiştirmedim, muadil ürünü başka bir sayfadan yaptım. Fakat yapanlar oldu ve devam ettiler.
Bana vermedikleri internetten satış hakkını, herkes tepe tepe kullandı.
Bayilik sözleşmeleri = Lafta kaldı
Haksız rekabet olması için ürünlerden birini diğerine karşı üstün kılan davranışlarda bulunmak gerek. Her iki ürünü de tanıttığınıza göre bu açıdan sorun yok. Birini satamamanız diğerini satabilmeniz haksız rekabet sayılmaz.