Sözleşmeye rağmen maaşın asgari ücret şeklinde gösterilmesi
İyi günler,
1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren bir özel kurumda çalışıyorum. Çalışmaya başlamadan önce işveren ile karşılıklı 9 Haziran 2008 tarihli bir yıllık sözleşme (işverenimin franchise aldığı şirketten gelen standart bir sözleşme) imzaladık. Buna göre maaşım 1.300 lira şeklinde belirtiliyor, bunun dışında ayrıca ikramiye ve sosyal yardımlardan da yararlanacağım belirtiliyor.
İlk işim olduğu için oldukça tecrübesizdim ve sigortanın değişik şekillerde yatırıldığından da haberim yoktu. Bu ay içinde öğrendiğime göre maaşım asgari ücret gibi gösterilerek primlerim bu şekilde yatırılıyormuş. Bunun yanı sıra asgari geçim indirimi almam gerektiğini öğrenip bunu şirket muhasebesine sorduğumda asgari ücretten fazla aldığım için bunu alamayacağımı, isterse patronumla görüşebileceğimi, o verdiği sürece "onlar için bir sorun olmadığını" söyledi. Ben de maaş bordrolarımı istedim, kısa sürede göndereceklerini söylediler. Şu ana kadar sözleşmem dışında hiçbir şeye imza atmış değilim. Şu ana kadarki tüm maaşlarım da elden düzenli şekilde verildi. Ancak bankaya yatırılmış bir maaşım yok ve bunu da sorduğumda muhasebecimiz iş yerinde on kişiden az çalıştığı için buna gerek olmadığını belirtti.
Şimdilerde forumlarınızdan primlerin bu şekilde yatmasının ilerde kıdemle, hatta belki bir banka kredisi almakla bile ilgili sıkıntılar yaratabileceğini öğrenmiş bulunuyorum. Önceki soru soran arkadaşların çoğundan farklı olarak elimde ücretin belirtildiği bir sözleşme var. Bu işe yarar mı bilmiyorum. Bunun düzeltilmesi için ne yapabilirim?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.
Re: Sözleşmeye rağmen maaşın asgari ücret şeklinde gösterilmesi
Ücretinizin gerçeğinden düşük beyan edilmesi sosyal güvenlik hakkınızın ihlalidir. Elinizde sözleşmeniz de olduğundan durumun düzeltilmesi için işverenden istediğiniz sonucu alamazsanız SSK'na şikayette bulunabilirsiniz. Ancak düşük ücreti içeren bordroları bir kayıt (şerh) koymadan imzalamış iseniz işvereniniz bunu aleyhe kullanabilir.