Atama için Belge Denkliğinin Kabul Edilmemesi
Merhaba,
Atanma ile ilgili bir sorum vardı, yardımcı olunursa çok sevinirim. 2008 yılı içinde yapılan KPSS sınavı sonucuna göre bir kuruma yerleştirildim. Yerleştirildiğim kuruma atamamın yapılması için belge tesliminde elimdeki yabancı dil belgesi ile ilgili olarak TOEFL (sonucum 84) belgesini kabul edemeyeceklerini, KPDS belgesi aradıklarını belirttiler. Konuyla ilgili olarak Başbakanlık Personel Daiersi Başkanlığını aradım. Yüksek Öğretim Kurulunun bu konuyla ilgili bir denklik tablosu olduğunu, kuruma bu tabloyla kuruma gidersem kabul edileceğim söylendi. Kurumun, Yüksek Öğretim Kurulunun denklik tablosunu da "ciddiye almadığını" belirttim. Yüksek Öğretim Kurulundan denklik belgesi almam tavsiye edildi. Yüksek Öğretim Kurulunu aradığımıda bir yetkili ise böyle bir denklik belgesi verilmesinin Yüksek Öğretim Kurulunun işi olmadığını, kurum kabul etmiyorsa yapılacak birşey olmadığı belirtti. Bunun üzerine tekrar Başbakanlık Personel Dairesi Başkanlığını aradığımda KPDS sınavını kendileri düzenlemedikleri gerekçesiyle dil denkliğiyle ilgili bir belge veremeyeceklerini ancak kurumun denkliği kabul etmesi gerektiğini, kabul etmezlerse idari mahkeme yoluyla hakkımı aramamı söyledi. Bu aşamada ne yapmamı önerirsiniz? dava açmam durumunda belge teslim tarihi geçerse bu konuda sıkıntım olur mu?
Kurumun atama ile ilgili şartı (Kelimesi kelimesine):
"KPDS En Az B Seviyesinde İngilizce Bilmek"
09-01-2009 tarihinde duyurulan Yüksek Öğretim Kurlunun
"ÜDS ve KPDS’nın İngilizce dil sınav sonuçları ile yurtdışında çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan İngilizce dil sınav sonuçlarının eşdeğerliliğine ilişkin çizelge"
tanımlı tablosu:
http://www.yok.gov.tr/duyuru/dilesdegerliligi.pdf
Re: Atama için Belge Denkliğinin Kabul Edilmemesi
aynı tercih döneminde, benzer bir durum için farklı bir kurum olan İBB'den yapılan açıklama şu şekilde:
ÖYSM tarafından ilan edilen KPSS-2008/4 Tercih Kılavuzunda Başkanlığımızın Lisans düzeyinde memur talebine ilişkin tercihde bulunacak adaylardan, “7119 kod ile TOEFL’den en az 153 puan almış olmak” şartı istenilmesi hususunda açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.
ÖYSM tarafından ilan edilen KPSS-2008/4 Tercih Kılavuzunda Başkanlığımızın Lisans düzeyinde memur talebine ilişkin tercihde bulunacak adaylardan, “7119 kod ile TOEFL’den en az 153 puan almış olmak” şartı istenilmesi hususunda açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.
Yüksek Öğrenim Kurumunun 08/09/2006 tarihli Genel Kurul kararında;
TOEFL CBT 153 Puan karşılığı:
KPDS : 50
ÜDS : 50
TOEFL IBT : 53
TOEFL CBT : 153
TOEFL PBT : 477
IELTS : 5,5 olarak belirtilmiştir.
Bu nedenle; Genel Kurul Kararında belirtilen, KPDS 50 ve üzeri, ÜDS 50 ve üzeri, TOEFL IBT 53 ve üzeri, TOEFL CBT 153 ve üzeri, TOEFL PBT 477 ve üzeri, IELTS 5,5 ve üzeri, puan alan adayların Başkanlığımız kadroları için tercihde bulunabilecekleri hususu ilgililere duyurulur.
Şartların yorumlanmasında kurumlara göre farklılıklar olabilir mi? Bu karar örnek olarak gösterilebilir mi?
Re: Atama için Belge Denkliğinin Kabul Edilmemesi
Tecih klavuzundaki ilgili madde şu şekildedir:
3.5. Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde belirtilen
yabancı dil sınav türü ve seviyesinin dengi sınav türü ve seviyesinde aynı yabancı dili bilenler de
söz konusu kadroları tercih edebilirler. Denklik tablosu aşağıdadır.
Yeterlilik
Düzeyleri--KPDS--Yeni----Eski---IELTS AKADEMİK-----------FCE---CAE---CPE
Yeterli-----70----193----523----Her Bölümden En az 6,5-----A------C-----C
İyi---------80----213----550----Her Bölümden En az 7,5-----A------B-----C
Çok İyi-----90----250----600----Her Bölümden En az 8,0----(-)-----A-----B
benim elimdeki TOEFL IBT belgesinin eşdeğerlik linkini yukarıda yazdım.