Tazminat için yasal süre ne kadardır?
isten cıkartılma tarihim 22.1.09...islemin yapıldıgı tarih 02.2.09..bu tarih muhasebeden isten ayrılma bildirgesin alıp is kurumuna verdigimiz tarih..ayrıca internetten baktım issizlik maası basvurumuz onaylanmıs ...benim ogrenmek istedim isveren henuz ne ihbartazminatı ne de kıdem tazminatımızı odemedi ...15 gun daha bekleyin dedi..bende bu sureyi bekleyip eger paramızı alamazsak dava acmak istiyorum...dava acmak icin belli bir sure varmıdır..varsa bu sure nedir? simdiden tesekkurler...
Re: Tazminat için yasal süre ne kadardır?
Ödenmeyen tazminat için 5 yıl içinde dava açma hakkın var.Benimde tazminatım ödenmedi ve dava açmak istiyorum ancak parasızlıktan açamıyorum.
Kıdem tazminatı için zaman aşımı 10 yıl, ihbar tazminatı ve diğer ücretler için
( ödenmeyen maaş, izin ücreti,fazla alışma ücreti) 5 yıldır.
İş mahkemlerinde açılacak davalar için dava harcı ödenmez.
acıklamalar icin tesekkur ederim...avukat tutacak parası olmayanlara bildigim kadarıyla devlet avukat atıyordu ..oyle hatırlıyorum..actıgımız davayı kazandıgımız takdirde masraflarıda karşı tarafa yukleme durumu olabiliyormu..yani sonucta haksız bir durum var ortada kisi alması gereken hakkı normal yoldan alamıyor ve yasal yola basvuruyor..burdaki durum tam olarak nedir acaba..
Eğer gerekli şartlar sağlanıyorsa, adli yardım talebinde bulunduğunuzda baro size bir avukat tayin edebilecektir.
Baronun tayin ettiği dışında kendiniz bir avukatla anlaşırsanız,anlaştığınız bu ücreti siz ödemek durumundasınız ve herhangi bir yerden alamazsınız.
Davada avukatla temsil edildiğinizde, davayı kazanırsanız,avukatınıza karşı tarafın vekalet ücreti ödemesi kararı verilir,bu ücretin sizin anlaştığınız sözleşmeden kaynaklanan avukatlık temsil ücreti ile bir ilgisi yoktur.
Dava süresince yaptığınız diğer harcamalar ise kaybeden taraftan tahsil edilir.