Enflasyonun altında artış talebi
Merhaba;
Mevcut sözleşmenin bitmesinden önce kiracıya %10'luk artış yapılacağı "sözlü" olarak bildirilmesine karşın, %5'lik artış konusunda ısrar etmektedir. Bu bağlamda ev sahibi olarak elimdeki bir yıllık sözleşme dolmakta ve herhangi bir artış oranı içermemektedir. Elimde ayrıca süre içermeyen "tahliye taahütnamesi" bulunmaktadır.
Bu durum karşısında ne yapabilirim. Diğer bir deyişle kiracı konu artışı kabullenmez ise yasal olarak neleri hangi süre zarfında yapabilirim.
Saygılarımla
Re: Enflasyonun altında artış talebi
Tahliye taahhütnamesini işleme koyup kiracıyı bir süre uğraştıktan sonra kiracıyı tahliye edebilmeniz mümkün. Hukuki olarak siz üstünsünüz.
Ama bugünün ekonomik şartlarına baktığınızda bu sizin açınızdan pek de akıllıca olmaz. Pek çok kiralık ev en az 3-4 aydır boş olarak kiracı bekliyor, kiralar düştü. Geçen sene verdiğiniz rakama, hatta onun %10 fazlasına hemen kiracı bulabileceğinize emin misiniz?
Bir sene boyunca 600 TL ödeyen ve çıkan kiracımın boşalttığı eve 6 aydır 500 TL'den kiracı bulamıyorum. Kendisine artış yapmadan oturmasını teklif etmiştim, daha uygun yer bulduğu için o çıktı.
Merhaba;
Küresel finansal koşullar ile oluşan konut arzının çoğalması elbette piyasa fiyatını geçmiş dönemlerin altında bir dengeye çekti. Ancak benim talebim bana göre rasyonel olan ve fiyatlar artış hızı kadar bir artış isteğidir.
Bu noktada talebime olumlu yanıt almaz isem "tahliye taahhütname"si ile ne tür bu süreç yaşayacağımı tahmini ve resmi süreler ile paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla
Tahliye zamanı tebligatın yapılabilmesine ve ne kadar sürede kiracıya ulaştığına bağlıdır.
Merhaba;
Mesela bugün noterden verildi. Kendisine posta aracılığıyla 10 gün içinde gittiği varsayılırsa kaç gün içinde konutu boşaltma zorunda kalacak?
Ayrıca kira tutarında anlaşmazlık tahliye sebebi olabilir mi taahhütnameye ne yazmam gerekiyor ?
Syg
Sayın ERSAN , Sayın Stadt 23 ün önerilerini dikkate almanızı öneririm, şu anda ekonomik şartlar çok ağır kiracı bulmakta çok zor.Yüzde 5 lik artış yüzünden üzüntü yaşamayın.
Merhaba Sn. Ekici;
Öncelikle öneriniz için teşekkür ederim. Ekonomik şartlar çerçevesinde kiracılar kolay ev bulamadığı gibi evsahipleri de kolay kiracı bulamayacaklardır. Dolayısıyla piyasa bir süre daha dengeye gelemeyecek ve şartlar her iki taraf için de sıkıntılı devam edecektir. Bu bağlamda %5 lik tutar %100'lük bir sapmaya tekabül etmekte olup, ürünü arz eden ev sahibi tarafından uygun bulunmamaktadır.
Bu noktoda ricam hukuki olarak süreç hakkında yön gösterilmesi olacaktır.
Saygılarımla
Sayın ERSAN, öncelikle Tahliye taahüdünün geçerli olabilmesi için 3 şart bulunmakta 1. yazılı olacak,2.şart tahliye taahüdünde evin boşaltılacağı tarih yazılı olacak,3. ve son şartda tahliye taahüdünün ilk kira yılından sonraki zaman için verilmiş olması gerekmektedir.Ayrıca TAHLİYE TAAHÜDÜNE cezai şartda ekleyebilirsinizEvin boşaltılacağına dair verilen taahüdün dolmasının ardından ev sahibi, ya icra dairesine yada mahkemeye başvurarak evin tahliyesini isteyebilecektir. Bu konuda pratik yol ÖRNEK 56 gönderilip kiracıya tebliğe edilmesidir. Bu durumda kiracıdan varsa itirazlarını 7 gün içinde bildirmesi istenir.Burada dikkat edilmesi gereken husus haklarınızı 1 ay içinde kullanmanız aksi halde hakkınızdan feragat edipsözleşme kendiliğinden otomatik olarak 1 sene yenilenmiş olacaktır. Size nacizane önerim Sayın STADT 23 ve benim önceki
iletimdeki önerileri dikkate alıp değerlendirmeniz, Tabii takdir hakkı sizin, Hakkınızdan hayırlısı