Yalancı şahitlik için tehdit
2007 haziran ayında bir klinikte işe başladım.2 ay önce klinikte olan bir olay için şahit yazdırıldım ve işverenim aleyhinde ifade verdim.kendisi beni yalan ifade vermem konusunda tehdit etti ve sonucunda işten çıkartıcağını söyledi. verdiğim ifade de bunu da belirttim. verdiğim ifadeyi okumuş olacakalr ki 2 haftadır üstümde çok fazla baskı kurmaya başladılar. geç geldiğim için tutanak toplantıya katılmadığım için tutanak vs. gibi şeylerle psikolojik baskı kurulmaya çalışıldı. en sonunda baskılara dayanamayıp sağlık problemim yüzünde rapor aldım. ve şu anda işten çıkarıldım. raporum kontrol olarak işaretli ve pazartesi günü kontrol a gideceğim. muhtemelen 5 gün gibi rapor daha verecekler.
işten çıkartılmam konusunda ve raporluyken iş hakkımın feshi ile ilgili ne yapabilirim.
ilginize şimdiden teşekkür ederim..
Re: Yalancı şahitlik için tehdit
İşverenini sizi bu nedenle işten çıkartması kötüniyetli bir çıkartmadır. Şayet işvereninize bağlı aynı işkolunda 30 veya daha fazla işçi çalışıyorsa ve kıdeminiz 6 aydan fazla ise (fazla görünüyor) hemen işe iade davası açmanızı öneririm. Bu şartları taşımıyorsanız kötü niyet tazminatı davası açmanız gerekir. Ayrıca, kıdem ve ihbar tazminatları hakkınız saklıdır.
Soruma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. 22 şubatta almış olduğum raporum bitiyor ve raporumun üzerinde 10 gün rapor sonra kontrol işaretli. 5 gün daha rapor alsam halen beni işten çıkartabilirler mi? Yoksa 27 sinde mi işten çıkartma yapabilirler?
Şimdiden teşekkürler.
Raporlu iken de işten çıkartabilirler. İşten çıkarmanın size bildirildiği günden itibaren 30 gün içinde işe iade davasını açmalısınız.
md.25
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar.
Sizin raporunuz henüz 10 günlük ve sanırım devam da edecek. İşverenin işten çıkarabilmesi için de rapor bitimini beklemesi gerekiyor. Ta ki 25. md.ye göre 6 hafta bildirim süresi + bi altı hafta da bekleme süresini aşana kadar. Bu durumda 10 mayıs gibi bi süre beklemesi gerekecek. Tabi eğer raporunuz o kadar uzun sürerse.
Abbas Bey' inde dediği gibi bi an önce işe iade davası açmalısınız. Karar olumlu olduğu takdirde 10 gün içerisinde işvereninize başvurmanız gerekiyor. Yoksa işverenin feshi geçerli kabul edilecektir.