Biz kira geliri vergisini "Götürü Gider Yönetemi" ile veriyorduk.Kiracımız ev aldığı için bu ay sonunda çıkacagını söyledi.
Şimdi evin boş kaldıgı aylar vergi ödememek için bir yere bildirimde bulunacakmıyız.
Biz kira geliri vergisini "Götürü Gider Yönetemi" ile veriyorduk.Kiracımız ev aldığı için bu ay sonunda çıkacagını söyledi.
Şimdi evin boş kaldıgı aylar vergi ödememek için bir yere bildirimde bulunacakmıyız.
Merhaba;
Beyanname döneminde 2008 yılı gelirleriniz tamamını belirteceksiniz. Diğer bir deyişle konutun boş olduğu ya da herhnangi bir gelir elde etmediğiniz dönem zarfında bir yere bildirim yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.
Syg.
2008 yılı kira gelirleriniz için mart 2009'da beyanname vereceksiniz.
2009 yılı kira gelirleriniz için ise mart 2010'da.
Kiracı 2008 yılında 12 ay oturduğuna göre beyannamenizi bu rakam üzerinden vereceksiniz.
Eviniz 2009 yılında bir süre boş kalırsa boş kalan aylar için gelir elde etmediğiniz için 2009 yılında aldığınız toplam kiraya göre beyanname vereceksiniz.
Ev için vergi zamanı geldi , evde 6 ay boş durmuş durumda.
Bana evin boş kaldığı dönemler için elektrik idaresinden kağıt almam gerektiği söylendi etraftan bu dogrumu ?
Geçem dönem 4000 tl kazanç üstünden verdim vergiyi bu dönem 2825 tl kazandım şimdi vergi miktarıda düşecek hali ile eğer elektrik idaresinden kağıt geçerli değilse ne şekilde ispatlayacagım ?
Vergi matrahı düştüğü için vergi dairesinin cezasına maruz kalıp uğraşmaktan korkuyorum !
Evinizin boş kaldığı dönemler için vergi ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Ancak beyannamenizi verdikten sonra, Vergi Dairesinin konu hakkında inceleme başlatması, eski kiracınızın aksine bir beyanda bulunması gibi haller için, tahliyeyi belgelendirmeniz elbette yararınıza olacaktır.
Bunun için eski kiracınızdan tahliye ve teslime dair yazılı bir belge alabilirsiniz. Elektrik, su, doğalgaz ve sair abonmanlıklarla ilgili olarak, -eğer daha önce kiracınız adına idiyse-, abonmanlığın kapatıldığına dair belge de tahliyeyi kanıtlayacak bir belgedir.
Kiracı elektrik vb faturaları üstüne almadı ve şu an için ulaşmamız mümkün değil bu durumda yapılabilecek olan bir yöntem var mı ?
Cevapladığınız için çok teşekkür ederim.
Bu senenin Vergiden İstisna Edilen Tutarı 2600 ytl nin altında gelir elde edenler mesela 2400 ytl gelir elde edenlerde beyanname doldurup verecekler mi yoksa bir dilekçe ile gelir elde etmedim diyerek bildiride mi bulunacaklar ?
Sayın Danua benim bildiğim kadarıyla matrahın altında kaldığını bir şekilde vergi dairesine bildirmek durumundasınız. Yoksa devlet nerden bilecek sizin matrah altı kaldığınızı ? Beyannameyi verdikten sonra 20 tl lik bir damga vergisi çıkıyor onu ödeyip makbuzunuzu alırsanız hiç bir sorun çıkmaz. Yok dilekçe ile oluyorsa da bunu cidden en sevinçli karşılayacak kişilerden biri de benim. :) Bakalım hukukçu arkadaşlar daha doğrusu vergi uzmanı hukukçu arkadaşlar ne diyecek. Ben hukukçu değilim bilmenizi isterim.