Üniversiteye Tazminat Davası
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim.Ocak 2009 itibariyle mezun olmam gerekirken(diğer bütün şartları sağlıyorum) kayıt yapıp aldığım ve geçtiğim kredisiz ve seçmeli bir dersin,bölüm tarafından kurul kararıyla düşürüldüğünü(28 Kasım 2008) çıkış almaya geldiğimde (21 Ocak) öğrendim.Gerekçesi;dersin 2.dönem dersi olması nedeniyle yanlışlıkla açılmış olması.Fakat bu dersi önceki yıllarda 1.dönem almış (geçmiş,kalmış ve mezun) arkadaşlarım var.Dersle ilgili hoca görevlendirmesi var.
1.Bu durumda bölümümüzün böyle bir hakkı olabilirmi?
2.Diplomamı 5 ay geciktiren bu durumla ilgili tazminat(maddi-manevi) davası açmam halinde minimum meblağ ne olmalı?
3.Talep edilen tazminat miktarıyla orantılı olarak artan mahkeme harcı ne kadar olur?
4.Öğrenci davası olması nedeniyle süreci hızlandırmak için ne yapılabilir?
5.Eğer dava burda bi şekilde kaybedilecek olursa,Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilirmiyim?
Ebru Aslan. Teşekkürler.
Re: Üniversiteye Tazminat Davası
Sürekli bilgisayar başında yanıt bekliyorum.Amacım yapılan haksızlığa karşı susmamak. Bundan sonra da bu tip haksız uygulamalara maruz kalan diğer arkadaşlara bir örnek teşkil etmek ve bundan sorumlu olanları daha dikkatli davranmaya zorlamaktır.
Konu hakkında bilgisi olan duyarlı hukukçulardan tavsiyelerini rica ediyorum.
Teşekkürler..
Olayı net anlatmamışsınız.Ders iptal edildiği için kredi toplamınız okulu bitirmek için yeterli olmadı mı bu yüzden mi çıkışınız verilmedi?
Ders,kredisiz ve seçmeli.Ancak okulu bitirebilmek için alınması zorunlu.(Beden eğitimi dersi(!) ).1.sınıf dersi esasında.ama ben bu yılın ilk dönemi dersi verdim.Add-drop yani kayıt ekleyip bırakma tarihinden çok sonra dönem sonuna doğru ve hiç bir bilgilendirme yapılmadan ders düşürüldü.Dersin hocası da sonuna kadar yoklama aldı,final yaptı.yani bu dersten ücret de aldı sonuçta.Şimdi hiç açılmamış gibi davranılabilir mi?Kayıt kartımda ders var ve onaylı.Transkriptlerde görünmüyor.
İlginiz için teşekkür ederim.
Fakültenin böyle bir hakkı olup olmadığı kendi mevzuatında yazıyor olabilir. şu an itibariyle mezun olmuş durumdaysanız sadece tazminat için açacaksanız net bir miktar söyleyemem ama fazla bişey olmaz.malum ülkemizde davalarda uzun sürüyor. AİHM'ne ancak iç hukuk yolları tüketildikten sonrabaşvurulur.yani dava sonuçlanacak kararı beğenmezseniz danıştaya başvuracaksınız.danıştayın verdiği kesin karardan sonra 6 içinde AHİM e başvuracaksınız.