Mahkeme İle Alınan Hak-Çifte Sigortalılık
Çifte sigortalılık hakkında forumda çok yorum okudum ama tam olarak benim durumumu karşılayan birşeyle karşılaşmadım. 2001 yılında memuriyet hakkım-haksız bir şekilde-daha memuriyete başlamadan elimden alınmıştı. Bende mahkemeye verdim ve dava 3 yıl sürdü. 3 yılın sonunda mahkeme geriye dönük olmak üzere tüm haklarımı bana iade etti. Yani bir anda 3 yıllık memur oldum. Ben ise mahkemenin sürdüğü 3 yıllık dönemde bir iste SSK'lı olarak çalışmıştım. Yani aynı anda hem emekli sandığı hem de SSK primlerim ödenmiş oldu. Şimdiye kadar bu herhangi bir sorun olarak karşıma çıkmadı. Ama emeklilik zamanım geldiğinde karşıma bir problem çıkarmı merak ediyorum? Çifte yatan primlerden herhangi bir isteğim yok, memuriyet hakkımı almak bile benim için büyük bir olaydı. Bu konuyla ilgili herhangi bir işlem veya başvuru yapmam gerekiyormu?
Cevaplarsanız sevinirim. İyi çalışmalar...
Re: Mahkeme İle Alınan Hak-Çifte Sigortalılık
Alıntı:
pief rumuzlu üyeden alıntı
Çifte sigortalılık hakkında forumda çok yorum okudum ama tam olarak benim durumumu karşılayan birşeyle karşılaşmadım. 2001 yılında memuriyet hakkım-haksız bir şekilde-daha memuriyete başlamadan elimden alınmıştı. Bende mahkemeye verdim ve dava 3 yıl sürdü. 3 yılın sonunda mahkeme geriye dönük olmak üzere tüm haklarımı bana iade etti. Yani bir anda 3 yıllık memur oldum. Ben ise mahkemenin sürdüğü 3 yıllık dönemde bir iste SSK'lı olarak çalışmıştım. Yani aynı anda hem emekli sandığı hem de SSK primlerim ödenmiş oldu. Şimdiye kadar bu herhangi bir sorun olarak karşıma çıkmadı. Ama emeklilik zamanım geldiğinde karşıma bir problem çıkarmı merak ediyorum? Çifte yatan primlerden herhangi bir isteğim yok, memuriyet hakkımı almak bile benim için büyük bir olaydı. Bu konuyla ilgili herhangi bir işlem veya başvuru yapmam gerekiyormu?
Cevaplarsanız sevinirim. İyi çalışmalar...
5458 Sayılı Kanun'un 16. Maddesi gereğince, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2009/7 sayılı Çakışan hizmet sürelerinin iptali ve yersiz tahsil edilen primlerin devredilen ilgili sosyal güvenlik kurumuna aktarımı'na İlişkin Genelgesi'nin, III. Bölümünün 3. Maddesi Gereğince,
Çakışan hizmet süreleri içinde, Sosyal Sigortalar Kurumu (Devredilen) ile birlikte aynı zamanda hizmetin geçerli olduğu Bağ-Kur/Emekli Sandığına (Devredilen) da prim ödenmiş olması, başka bir ifade ile çakışan hizmet süreleri içinde hem Bağ-Kur/Emekli Sandığında (Devredilen), hem de Sosyal Sigortalar Kurumunda (Devredilen) tahakkuk etmiş prim borcunun bulunmaması durumunda, Sosyal Sigortalar Kurumunca (Devredilen) yersiz olarak tahsil edilmiş primlerin aktarımı yapılmayacaktır.
Bu durumda, Sosyal Sigortalar Kurumunca (Devredilen) daha önce yersiz tahsil edilmiş olan primlerin,
- Sigortalı hissesi, 506 sayılı Kanunun 84. maddesine göre sigortalıya iade edilecek, "
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü/ Merkezlerine başvurmanız durumunda, çakışan dönemlere ilişkin ödediğiniz SSK primleri'nin işçi payları ve işsizlik sigortası işçi payları tarafınıza iade edilecektir...