Eşim yurtdışında,nasıl boşanabilirim?
Merhaba,
Eşim Avusturya'da yaşıyor. 17 Ocak 2008 tarihinde resmi nikahımız kıyıldı.
Velhasıl anlaşmazlıklardan dolayı haziranda ayrılmaya karar verdik.
Ağustos 2008 tarihinde dava açacaktık fakat bize anlaşmalı boşanmak için 1 senenin geçmesi gerektiği söylendi.
17.01.2009 itibariyle 1 senemiz doldu ve bu kez de eşim Türkiye'ye gelip, anlaşmalı boşanma davası açmaya yanaşmıyor. Ve Avusturya'dan vekalet de vermiyor.
Bu durumda ben davayı açsam, (anlaşmalı olarak açamayacağım aşikar)
Ve 6 aydır ayrı yaşadığımızı belirtsem ve bunu şahitlerle desteklesem, (eşim zaten ağustostan beri Türkiye'ye gelmedi ve ben de hiç Avusturya'ya gitmedim)
kısa bir süre içinde boşanabilirmiyim?
O yurtdışında olduğu için, O'na tebligat gitmesiyle birlikte 6aydan fazla sürer diyorlar fakat bu durumda ben çok mağdur olacağım. Kötü niyet kullanarak Türkiye'ye gelmiyor ve vekalet de vermiyor. Bu durumda beni koruyan bir yasa yokmudur? Eşimin davaya katılmayacağını da göz önünde bulundurursak, yine de tek celsede (veya 2-3 celsede) boşanabilme ihtimalim yokmudur?
Zaten 1 senenin geçmesini bekledim,şimdi dava açtığımda; bu kez de ille 6ay tebligat süresi mi beklemem gerekiyor? :(
Not: Eşimden hiçbir nafaka vs.talebim yoktur.
Re: Eşim yurtdışında,nasıl boşanabilirim?
"6 aylık tebligat süresi" şeklinde genel bir tanım yoktur. Yurtdışındaki bir şahsa usulüne uygun tebligatın yapılmasının zaman alacağı aşikardır. Tebligatın yapılma hızı, davanın seyir hızını etkileyecektir. Hız kazanmak istiyorsanız, davayı bir an önce avukatınız vasıtasıyla açmanız sağlıklı olacaktır.
Re: Eşim yurtdışında,nasıl boşanabilirim?
Emrah Bey,
Teşekkür ederim cevabınız için.
Eşimin yapmak istediği de bu zaten. Boşanmak istiyor fakat uğraşmamı ve canımın sıkılmasını da istiyor. Ben şimdi dava açsam en iyi ihtimalle 3-4 ay sürecektir.
Kendisi de temmuz ayında tatil için gelecek zaten Türkiye'ye. Ben o zamana kadar oyalanayım ve hiçbirşey elde edemeyeyim, o geldiğinde anlaşmalı boşanmaya tamam deyip tek celsede halletsin olayı. 6 ay boyunca olmadığım halde evli kalmanın sorumlulukları ve sıkıntılarını da boş yere ben çekeyim,özel hayatımda kısıtlamalara devam edeyim.
Böylece kötü niyeti kendi yanına kar kalsın. Avukat tutacak maddi durumum olsa en iyisini tutar anında hallederim zaten olayı.
Yasalar kimi destekliyor,karar veremiyorum bazen..
İçimi de böylece dökmüş oldum,kusura bakmayın.Tekrar teşekkür ederim yardımınız için.
Hoşçakalın.