Kiracıyım, kazan yenilemeye katılmalı mıyım?
5 yıldır kiracı olduğum apartmanın kalorifer kazanı patlamış. Yenisi alınıyor. İlk sorum bu konuda. Çoğu kat maliki (benim ev sahibim de dahil olmak üzere) emekli ve gelirleri oldukça düşük, kazanın maliyetini kiracılara da yüklemek istiyorlar. Bu mümkün mü? İkinci sorum çatıyla ilgili. En üst katta oturuyorum. Ben taşınalı beri hiç bakım yapılmadı. Hem benim dairemde bir kaç yerden, hem de merdivenlerin üstünden çatı akıyor. Isı kaybı, antre sürekli ıslak, üstelik boya badana mahvoldu... Bin liranın üzerinde kira ödüyorum; apartmanın büyük dairelerinden biri olduğu için en yüksek yakıt ödeyen üç daireden biriyim; ama gecekonduda yaşıyor gibiyiz. İki yıldır ev sahibime söylememe rağmen yapılmıyor. Yapabileceğim bir şey var mı?
Re: Kiracıyım, kazan yenilemeye katılmalı mıyım?
Sayın ZEYNEP KARLIDAĞ, kontratınızda aksi bir hüküm yoksa , bahsettiğiniz olay demirbaş yenilemesidir, buda ev sahibini ilgilendirir.Ev sahibinize ihtarname çekerek yapacağınız demirbaş ödemelerini kiradan düşeceğinizi bildirin.
Re: Kiracıyım, kazan yenilemeye katılmalı mıyım?
Sayın Murat Bey,
Benim de buna benzer bir problemim var. Tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Kiracı olarak oturduğum binada yönetim kararı ile bina içi aydınlatma için otomat yapıtırıldı, ayrıca kapıcı dairesine doğagaz kombi ve tesisatı döşendi. Bina yönetimi bu masrafları aidatlara ilave ederek tahsil etme yoluna gidiyor. Ancak benim ve diğer 4 kiracının burada itirazımız söz konusu. Bu harcamaların demirbaş gideri olduğu ve masrafların ev sahiblerinden tahsil edilmesi gerektiği konusunda ısrarcı oluyoruz. Bina yönetimi ise ev sahibleriyle uğraşamayacaklarını ve zaten kanunen bu masrafların bizim ödeyip kiradan düşmemiz gerektiği gibi bir yaklaşım içindeler. Ev sahibimiz ise kira bedelinden düşmemi kesinlikle kabul etmiyor durumun kendisini ilgilendirmediğini, ayrıca yapılan harcamalardan kendisinin bilgilendirilmediğini öne sürüyor.
Kanunda durum nasıl izah edilmekte ve ben nasıl hareket etmeliyim.
Ev sahibine bu masrafları kira bedelinden düşeceğimi bildiren bir tebligat mı yapmalıyım? Yoksa bu masraflardan kaynaklanan aidat miktarını ödemeyip bina yönetimine ev sahibinden alın beni ilgilendirmez mi demeliyim?
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Hamdi KARAÇAĞLAR