Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
Aynı Müteahhitin yapmış olduğu komşu iki parselde iki farklı (biri siding kaplamalı 5 bağımsız bölümlü 5 katlı bina, diğeri 22 Bağımsız bölümü bulunan mimari projesi diğerinden farklı olan başka bir bina) binadan 22 dairelik olanda Katı yakıt kalorifer sistemi kurulmuş ve diğer binaya da boru döşenerek kalorifere ortak kullanıma açılmıştır. Tapumuz kat irtifak tapusudur. Siding kaplı binada doğalgaz kullanımına geçilmek istenmesine rağmen müteahhit tarafından tehdit edilmek sureti karşı çıkılmaktadır. Yönetim olarak büyük binadan ayrılmak için hukuki olarak ne yapılabilir?
Bir müteahhit birbirine komşu ayrı parsellerde yapmış olduğu farklı mimari ve ısı yalıtımı farklı tüm binaları tek bir yönetim altında toplaması ve yönetmesi kanuni midir? Tapumuza ait yönetim planında 5 bağımsız bölüm olduğu yazmakta , diğer bina ile herhangi bir ortak arsa payı bulunmamaktadır. Site yönetimi kurulması için tüm blokları içine alan arsa payında ve yönetim planında bu iki binanın da birlikte bulunması gerekmez mi? eğer diğer bina ile herhangi bir arsa ortaklığımız yoksa Müteahhitin yapmış olduğu yönetim toplantısı kararları bizi ne kadar bağlar? Yardımcı olan çıkarsa memnun olurum. Teşekkürler, Saygılarımla
Re: Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
İki farklı parselde yapılan binaların yönetimleride ayrı olur.Tek parselde iki bina olsaydı tek yönetim belirlemeniz gerekirdi.Öncelikle yapı kullanma belgesi aldıysanız, ki almış olmalısınız,kat irtifakından, kat mülkiyetine geçmelisiniz .Bir yıl içersinde geçmezseniz yeni kanuna göre 1000tl para cezası var.Bunun için kmk'nın 12.maddelerini yerine getirerek Tapu dairesine gidin, kat mülkiyetine geçmek istediğinizi söyleyin.Biz uğraşamayız derseniz emlakçıya gidin onlar bu işi yapıyorlar.Kat mülkiyetine geçince , Kırtasiyeden karar defteri alın ,her sayfasını noterde tastikletin.Yapmak istediğiniz işleri yazın ,imzalayın kendi yönetiminizi oluşturun.Bundan sonra ,diğer bloktaki işler sizi bağlamaz.
Re: Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
Sayın Şahin41,
Verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Hukuki.net kurucu ve üyelerine de ayrıca teşekkürlerimi bildiririm. Böyle güzel ve harika bir siteyi topluma kazandırdıkları için saygılarımı sunar katkıları bulunan Hukuk camiasına teşekkür ederim.
Saygılarımla
Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
Merabalar....
Öncelikle herkese kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.Benim sorunum bu konuya yakın olduğu için bu başlık altında yazmayı uygun gördüm.
Benim sorunumda aynı parsel üzerinde 20 şer dairelik 3 bloğuz ve tek ısınma sistemine bağlıyız ama aramızda sorunlar olduğu için benim oturduğum blok tamamı 20 kişi ayrılmak istiyor ısınma sistemi diğer bloğun altında ondan da faydalanmayıp kendi sistemimizi kurmayı istiyoruz aynı parsel üzerinde iken ayılmak mümkünmü acaba?
Konu ile ilgili biraz yardım alabilirmiyim.
Cevap: Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
Merhaba,
Kısaca anlatmaya çalışacağım.
A Sitesi (6 Blok - 60 Daire)
B Sitesi (6 Blok - 60 Daire)
aynı parselde bulunan yönetimele ayrı olarak çalışsan iki site bulunmakta. 13 Yıl önce 6 blok 6 blok ayrılmış ve kendi yönetimlerini kurmuş olan ama hukuki olarak hiçbir dayanağı olmadan ayrılmış bir site.
7 yıl önce B sitesi FuelOil'den Kömürlü Kazan sistemine geçmiş ve kazan üstünde oturan bir kat maliki bu durumu mahkaemeye taşımıştır. 7 Yıl süren dava neticesinde kat maliki davayı kazanmıştır.
Davayı kazanmasının nedeni (dava konusu kömürlü sistemin çok fazla ses çıkarması) mahkemenin verdiği karar şu; kömüre geçişte 120 daire üzerinden değil 60 kişi üzerinden karar alındığı ve bu nedenle alınan kararın geçersiz olduğu.
Davanın kaybedilmiş olması sorun değil; sorun ve sorum şu:
Şimdi 2 site kendi karar defterlerine 120 kişiden oluşacak bir olağanüstü genel kurul kararı aldı ve 120 kişiden 105 kişiyi toplantıya getirmeyi başardı diyelim.
1 - Burda yapılacak toplantıda tek yönetim değil de(tüm kat malikleri 2 ayrı site yönetimi istiyo tek site yönetimine karşılar) bu iki yönetimin 60'şar daireden oluşan site olarak devam etmesini ve kararlarının geçerli kabul edilmesini sağlayacak bir karar nasıl alınır veya alınabilir mi ?
2 - Her iki site yönetiminin bu tarihten önce alınan tüm kararlarının bugün itibariyle oylenerak kabul edilmesi mantıklı mıdır? (Bu karar ile kömürlü sisteme geçişte mahkemenin verdiği kararı geçersiz kılabilirmiyiz)
3 - Bunlar olamıyorsa şayet ne yapılması lazım ki bu 120 daire 60lık iki ayrı site yönetimiyle yönetilebilsin. (Bu toplantıda nasıl bir karar almamız lazım)
Bu toplantıda ne yapabilirsek yapacaz çünkü bir daha 105 kişiyi bir araya getirmek mümkün değil gibi.
Acil cevap verilebilirse sevinirim.
Cevap: Re: Komşu iki Parselde yapılan Apartmanların yönetiminin ayrılması mümkün mü?
Alıntı:
şahin41 rumuzlu üyeden alıntı
İki farklı parselde yapılan binaların yönetimleride ayrı olur.Tek parselde iki bina olsaydı tek yönetim belirlemeniz gerekirdi.Öncelikle yapı kullanma belgesi aldıysanız, ki almış olmalısınız,kat irtifakından, kat mülkiyetine geçmelisiniz .Bir yıl içersinde geçmezseniz yeni kanuna göre 1000tl para cezası var.Bunun için kmk'nın 12.maddelerini yerine getirerek Tapu dairesine gidin, kat mülkiyetine geçmek istediğinizi söyleyin.Biz uğraşamayız derseniz emlakçıya gidin onlar bu işi yapıyorlar.Kat mülkiyetine geçince , Kırtasiyeden karar defteri alın ,her sayfasını noterde tastikletin.Yapmak istediğiniz işleri yazın ,imzalayın kendi yönetiminizi oluşturun.Bundan sonra ,diğer bloktaki işler sizi bağlamaz.
sahin bey ben bir parsel uzerinde iki ayri girisi olan tapuda birtek tastikli yonetim plani olan bir binada oturuyorum .kat maliklerinin cogunlugu burayi site seklinde yonetmek istiyorlar ;bu konuyla ilgili mahkemelik durumdayiz .. kat malikleri kendi aralarinda bu sekilde duzenleme yapip tapuya tescil ettirmeden aidat belirleyip bizleri icraya verebilirmi ...? kurulan bu iki yonetim ne kadar gecerli olur ve tuzel kisiligi varmidir ..bu konuyla alkali elinizde herhangi bir yargiatay karari varmidir ? benim gib dusunen arkadaslarim cok zor durumdayiz saygilar sunar yardimlarinizi beklerim