Kıdem tazminatı, ihtirazi kayıt
Sayın hocalarım, Kıdem tazminatının geç ödenmesi sebebiyle faiz talebinde bulunulabilmesi için ihtirazi kayıt dilekçesinin ödeme yapılamadan önce işverene verilmesi gerektiğini biliyorum.Ancak işverene böğle bir dilekçe vermem halinde tazminatın daha da gecikerek ödenmesi muhtemeldir.Acil paraya ihtiyacım olduğu için bu şekilde değil de kıdem tazminatı tutarının bankaya ödemesi yapıldıktan sonra ve bu parayı bankadan çekmeden önce işverene vermem yeterli olur mu.Bu konuda bilgi verirseniz sizlere minnettar kalacağım.Teşekkür eder.Saygılar sunarım.
Re: Kıdem tazminatı, ihtirazi kayıt
Ödenmeyen kıdem tazminatınıza faiz talep edebilmeniz için işverene herhangi bir dilekçe vermeniz gerekmez, fesih tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep edebilirsiniz. ancak ihbar tazminatı bakımından aynı durum söz konusu değildir.
Sayın Ulaş bey,
Konunun tam anlamıyla anlaşılmadığı kanısındayım.Ben kıdem tazminatı hakkımı
emeklilik süresinin dolması sebebiyle 4 yıl önce hakettim ve emekli oldum.Bu arada çalıştığım süreye ait kıdem tazminatı ödenmedi. Aynı tarihten itibaren emekli aylığı bağlandı. Ancak aynı işverenle emekli olduktan sonra tekrar sözleşme imzalamak suretiyle çalışmaya başladım. 4 yıl çalıştıktan sonra işveren sözleşme yenilemeyerek iş akdimi feshetti. Kıdem tazminatı alacağım önümüzdeki 20-30 gün içersinde banka hesaplarıma yatırılacaktır. Benim sizlerden sormak istediğim esas konu işveren tarafından banka hesabıma ödeme yapıldıktan sonra tarafımdan hiçbir şekilde kullanılmadan veya hesaptan çekilmeden önce işverene ihtirazi kayıt (geçmişe dönük faiz hakkımın saklı kaldığına dair dilekçe) dilekçesi vermem halinde faiz için dava hakkım doğar mı.
Veya başka nasıl bir yol izlemem gerekir.Teşekkür eder saygılar sunarım.
Faiz hakkınız zaten fesih tarihinden itibaren doğmaktadır, ayrıca dilekçe vermenize gerek yoktur. Konu gayet iyi bir şekilde anlaşılmıştır.