Freelance iş yapmak yasal mıdır?
Merhabalar;
Günümüzde bir çok kişi Freelance olarak para kazanmakta. Hatta Freelance iş portallarındaki işlerden hayatını kazananlar bile mevcut.
Bu isimle iş yapan arkadaşları da düşünerek aydınlatması dileğiyle kendim içinde bir kaç soru soracağım. Yanıt verecek bilgi sahibi arkadaşlara teşekkür ederim.
Sorularım:
1.Freelance olarak webtasarım web programlama gibi işler yapmak yasal mıdır?
2.Freelance olarak iş yapacak biri işini yapacağı kişi ile arasında hizmet sözleşmesi imzalayabilir mi?
3.Freelance in manasından anlaşılacağı üzere kişi bir kurumla çalışmamaktadır o halde bu kişinin verdiği hizmet karşılığında aldığı ücretin faturasını kesmeli midir?
Diyelim ki iş yapılacak karşı tarafa güvenildiğinden dolayı sözleşme imzalanmadı ve iş tesliminde işi teslim alan kişi söz verilen ücreti ödemediği takdirde bu dolandırıcılığa girer mi?
Ve bunun sonucunda dava açma hakkına sahip olabilir miyiz?
Re: Freelance iş yapmak yasal mıdır?
Alıntı:
netnet rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
Günümüzde bir çok kişi Freelance olarak para kazanmakta. Hatta Freelance iş portallarındaki işlerden hayatını kazananlar bile mevcut.
Bu isimle iş yapan arkadaşları da düşünerek aydınlatması dileğiyle kendim içinde bir kaç soru soracağım. Yanıt verecek bilgi sahibi arkadaşlara teşekkür ederim.
Sorularım:
1.Freelance olarak webtasarım web programlama gibi işler yapmak yasal mıdır?
2.Freelance olarak iş yapacak biri işini yapacağı kişi ile arasında hizmet sözleşmesi imzalayabilir mi?
3.Freelance in manasından anlaşılacağı üzere kişi bir kurumla çalışmamaktadır o halde bu kişinin verdiği hizmet karşılığında aldığı ücretin faturasını kesmeli midir?
Diyelim ki iş yapılacak karşı tarafa güvenildiğinden dolayı sözleşme imzalanmadı ve iş tesliminde işi teslim alan kişi söz verilen ücreti ödemediği takdirde bu dolandırıcılığa girer mi?
Ve bunun sonucunda dava açma hakkına sahip olabilir miyiz?
1- Kanuna aykırı bir işlem yapmadıkça bu tip işler yasaldır
2- Sözleşme serbestisi mevcut olup, herkes herkes ile dilediği sözleşmeyi (kanuna uymak şartı ile) imzalayabilir
3- Yaptığı işten gelir elde eden herkes GVK.na (bazı istisnaları vardır) tabidir.
Genel olarak dolandırıcılağa girmez, hukuki mesele sayılır. Bu size alacak davası açmak veya icra takibi yapmak hakkı verir.
Re: Freelance iş yapmak yasal mıdır?
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim Sn. Pazarbaşı.
Cevaplarınız doğrultusunda iki soru daha oluştu kafamda.
Diyelimki böyle bir olay başımıza geldi. Alacak takibi için ne yapmamız gerekmektedir? Herhangi bir sözleşme olmadığından yazılı bir kanıt da olmayacaktır. Bu bize zorluk çıkarabilir diye düşünmekteyim. Bunun için yapacak birşey var mıdır? Ve sözleşmenin geçerli olabilmesi için, yetkili makamların onayı imzası gibi şeylere de ihtiyaç var mıdır? Varsa bunlar ne(ler)dir?
Ve faturayı herhangi tanıdık bir firma adına kesmek suç mudur? Zira bu şekilde fatura kesme işini tanıdığı "bakkal" vs. den temin eden kişilerin olduğunu duydum.
Bu bana pek etik gelmiyor.
Bunun bir çözümü var mıdır?