Aldığım Askeri Hapis Cezası Sabıkama İşler mi?
Merhaba...Ben 87/2 dönem askerlik yaptım ve 2 ay önce terhis oldum. Askerliğim sırasında cep telefonu kullandığım için hakkımda soruşturma açılmıştı. Dün eve bir tebliğatname geldi ve 25 gün ceza aldığımı öğrendim.
Benim merak ettiklerim;
1- Yeni ceza kanunu temyize gitmem halinde beraatımı sağlıyor mu?
2- Cezamın kesinleşmesi durumun da bu ceza sabıkama işler mi?
Teşekkür ederim.
Re: Aldığım Askeri Hapis Cezası Sabıkama İşler mi?
Yardımlarınızı bekliyorum
j) Askerî Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki ferî cezalar,
Adlî sicile kaydedilir.
-----------------------
Yukarıdaki bölüm Adli Sicil Kanunundan aktarılmıştır.Askeri feri cezalar ise:
--------------------------------------------------------------------------------
madde 29 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./5 md.)
Askeri şahıslar hakkında hükmolunacak feri askeri cezalar şunlardır:
A) Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma.
B) Rütbenin geri alınması.
C) Askeri öğrencilik hukukunu kaybettirme
Öbür dediğiniz konudan anlamıyorum.
İyi günler...
"BİR MUSİBET BİN NASİHATTAN İYİDİR"
başımdan geçen bir olaydır.şöyle anlatayım.
askerliğimi g.antepte 83/2 dönem yaptım.terhisime bir hafta kala nöbetçi amiri tarafından emre itaatsizlikte ısrar suçundan hakkımda dava açıldı.terhis olduktan yaklaşık 5-6 ay sonra elime geçen mahkeme kararında 25 gün hapis cezası aldığım yazılıydı.hemen bir avukat deteğiyle ve marifetiyle yerel askeri mahkemenin kararı askeri yargıtaya temyiz ettim.2 sene sonra askeri yargıtay kararı usul yönünden bozdu ve tekrar yargılanmama karar verdi.daha sonra yerel mahkeme beni tekrar yargıladı, ifadelerime başvurdu (talimat yoluyla) ve beni yine suçlu bularak 25 günlük cezaya hükmetti.dava 29.12.2008 günü karar duruşmasında sonuca bağlandı.aldığım ceza ise 01.03.2008 tarihinden önce olduğu için 5271 sayılı ceza muhakemeleri usul kanunu 231 nci maddesinden ertelendi.
burada en önemli nokta ceza tarihidir.eğer ceza tarihi 01.03.2008 tarihinden önce ise verilen ceza ertelenir.suç tarihi 01.03.2008 den sonra ise maalesef temyiz etsenizde pek bi şey farketmiyor.
Ziraa-atılı suç (emre itaatsizlikte ısrar) askeri ceza kanunu 87/1 maddesinde yer bulmuştur ve sırf askeri suç olarak kabul gördüğünden ertelenmesi paraya çevrilmesi mümkün deyildir.
diğer bir konu ise eğer 25 günlük cezayı çekseniz bile merak etmeyin ,adli sicilinize işlenmemektedir.