Avukatlık ücreti hakkında
Arkadaşlar Merhaba,
Davacı sıfatıyla açtığımız davalarda avukata avukatlık ücreti ödüyoruz bu istanbulda genellikle baronun belirlediği tavsiye niteliğindeki ücretler üzerinden oluyor.
Birde davayı kazandığımızda hakimin davalı tarafın davacıya ödenmesine hükmettiği resmi avukatlık ücreti var. Bu rakam neden çok küçük tutuluyor bazı durumlarda nerdeyse avukata ödediğimiz ücretin 6 da 1 i kadar oluyor.
Bunun yasal dayanağı nedir?
Ayrıca Avukat, hakimin hükmetiği resmi avukatlık ücretini davalıdan tahsil etmesine ve kendisinede dava öncesinde avukatlık ücretini peşin ödememize rağmen bu miktarı bize iade etmiyor.
Bu hep böylemidir?
Davacıların avukatlara ödedikleri ücreti davalı taraftan tahsil edememeleri, kişilerin dava açarak haklarını arama noktasında caydırıcı olmazmı? Bu durumda suçluyla suçsuzun yargılama ücretleri bağlamında kanunlar önünde eşit muamele gördüğünü söyleyebilirmiyiz?
Re: Avukatlık ücreti hakkında
Çok güzel bir soru, ayrıca şunu sormak istiyorum değerli site kullanıcılarına;
İstanbul Avrupa yakasında bürosu olan bir avukat Anadolu yakasındaki davalara katılımı için yol masrafı isteyebilir mi? İsterse bu ücret toplu taşıma ücreti mi yoksa taksi ücreti mi olmalı. Teşekkürler..
Mahkemenin karar verdiği avukatlık temsil ücreti davayı kaybeden tarafın ,davayı kazanan avukata vereceği ücrettir.Bu ücretin avukatınızla anlaştığınız sözleşme ücreti ile ilgisi yoktur.Davayı kazanan avukatın hak ettiği bir ücrettir,size verilmez.
Diğer yandan avukatınızın dava için yapacağı yol-harç-bilirkişi vs.gibi harcamaları sizden talep etmesi normaldir.Yapacağınız ödeme için belge isteyebilirsiniz.Toplu taşım ücreti,taksi ücreti veya bisiklet kiralama ücreti olabilir.
Erdoğan Bey teşekkür ederim. Yazdığınız kadarıyla anladım ama yinede merak ettiğime yanıt bulamamış gibi oldum.
Şöyle sorayım;
Varsayalım;
Şahsıma karşı birisi suç işliyor haklarımı gaspediyor. Mecburen müdafa için dava açmak durumunda bırakılıyorum. Kanun ve usulleri bilmediğim için kendime yasal vekil tutuyorum. Bu yasal vekil elbette bedavaya beni müdaffa etmeyecek (emek veriyor). Yani suçlu beni mecbur bıraktığı için dava açıp yasal vekilime ücret ödüyorum. Bu durumda davayı kazanırsam gereksiz yere dava açmak durumunda bırakıldığım ve dolayısıyla gereksiz yere vekilime ödemek zorunda bırakıldığım bu ücreti suçludan tahsil edebiliyormuyuz? yasalar (devlet) bunu nasıl düzenliyor?
Teşekkür ederim.