Belediyenin her mimar ve mühendisten harç alması yasal mı?
x belediyesi, belediye sınırları içerisinde plan proje hizmeti yapmak isteyen mimar mühendislerden kayıt harcı olarak 1600ytl para istiyor ve her yılda 450 ytl aidat topluyor.
Belediye Gelirleri Kanununa baktım böyle bir ibare göremedim ve Harçlar Kanunu'na baktım ordada pek belirgin bir durum göremedim.
Sadece gördüğüm konu belediye alacağı harç, vegi vs gibi alacaklarında Harçlar Kanunu'nda tavan ve taban sınırları içersinde bedel biçebilir diyor.
Belediyenin her gelen mimar ve mühendisten bu bedeli istemesi dışarıdan mimar ve mühendis girişini engelliyor. Bunu yapanda belediye fen işleri müdürü ve piyasada kardeşinin mimarlık bürosu var ve makamında vatandaşlarla pazarlık edip zabıta gönderir, ruhsatını alamazsın vs gibi dayatmalarla şantajlarla projeleri kardeşine yönlendiriyor ve biz diğer meslek bürolarına büyük zarar veriyor.
Ben belediyeye dilkeçe vererek bu harcın kaldırılmasını talep edeceğim. Bağlı olduğumuz İl ve diğer ilçelerde kayıt parası yok sadece proje başına 20ytl ücret alınıyor.
Bilgilendirdiğiniz için şimdiden teşekkürler.
Re: Belediye nin her mimar ve mühendisten harç alması yasalmı?
arkadaşlar ilk defa bu siteye giriyorum ve ilk defa bir soru yöneltiyorum.
ilgilenir bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarsa çok sevinirim.
danışma ücreti vermemiz gerekiyorsa onuda yaparız ama kaliteli hizmet istiyruz herşey için şimdiden teşekkürler.
Re: Belediye nin her mimar ve mühendisten harç alması yasalmı?
Belirttiğiniz üzere ne Belediye kanununda ne de harçlar kanununda bu yolda bir hukuki düzenleme yoktur. Belediyeler bu tür paraları genellikle bir Meclis kararına dayanarak alırlar. Sizden alınan bu harç ve aidatın alınmasına temel olan belediye işleminin ne olduğunu hangi tarihte bu kararın alındığını belirleyin ve ona göre dava açın ama mutlaka bir avukat yardımıyla işe başlayın.
Bu arada sizin meslek örgütünüz ne işe yarıyor merak ettim.Bu gibi olaylarla şahsen uğraşmak yerine sizin haklarınızı meslek odanız neden savunmuyor?