Kiracının mülkü tahliye etmesi
Merhaba
Mart 2007 de 1 yıllıgına kontrat yaparak kiraladigim evden Mart 2008 yılında evsahibimle sözlü anlaşarak oturmaya devam ettim.Bu durumda Mart 2009 dan sonra evi tahliye etmeye karar versem ve bunu evsahibime 15 gün önceden bildirsem Mart 2010 a kadar olan kira bedelini benden isteyebilir mi?
Re: Kiracinın mülkü tahliye etmesi
Kira sözleşmeniz 1 mart 2008 tarihliyse, bundan 15 gün önce ev sahibinin elinde olacak bir yazılı ihtarla 1 mart 2008 tarihinde çıkacağınızı bildirir ve bu tarihte evi boş olarak teslim ederseniz hayır.
Re: Kiracının mülkü tahliye etmesi
cevabiniz icin tsk ederim ama Sözleşme tarihi 1 Mart 2008 değil sözleşmeyi 1 Mart 2007 de yaptık ve o zamandan beri oturuyorum.1 mart 2008 de söleşmem bitti ama sözlü olarak anlaşdık ve kirada oturmaya devam ettim.Simdi evden cikma durumum kesin değil ve 1 mart 2009 dan sonra belli olucak.Bu durumda 1 Mart 2009 sonra evi tahliye etmek istesem ev sahibime kalan aylar icin kirami ödemeliyim?Yani ilk imzalanan sözleşmeden 1 yıl geçdikden sonra sözleşme süresiz mi oluyor 1 sene daha uzuyor mu?Süresiz ise kiraci istedigi zaman cikabilir mi?1 sene ise kalan kiralarimi ödemek zorunda.Bu konuda kafam karisti o yüzden soruyorum.
Sorunuzun cevabı 6570 sayılı kanunun 11. maddesinde:
Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
Süresiz uzatma söz konusu değil.
1 mart 2008'de 1 yıllığına kendiliğinden yenilendi. 14 şubat 2009 tarihine kadar ev sahibinin elinde olacak bir yazılı ihtarla çıkacağınızı bildirmezseniz 1 mart 2010'a kadar kendiliğinden yenilenecek.
"15 gün önce haber verme" sadece kira dönemi sonları için geçerli.
Tabii ev sahibinizle anlaşarak farklı düzenlemeler yapabilirsiniz. Ama anlaşmanızın yazılı olmasına dikkat edin.
Sedat bey kontrar da iki madde var.
-Kiraci mecuru tahliye etmeden en az bir ay önce kiraya vereni haberdar edecektir.
-Fesih ihbar edilmemek suretiyle sözleşme kendiliğinden yenilendiği taktirde her yeni dönem için kira artış bedeli D.İ.E yıılık enflasyon orani (T.Ü.F.E) kadar olacakdir.
peki buna göre 15 gün önceden ihtar cekersem hakli olur muyum?
3 gündür forumda bütün mesajları okudum sonunda cevabini buldum :)
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=35385