Yanlış Tutulan Kaza Tutanağına İptal Davası
Oncelikle tum hukuki net uyelerine islerinde ve hayatlarinda basarilar dilerim.
1 Ay once trafik kazasi yaptim. Kazanin olusumu soyle oldu: Esimi acil kanamali olarak hastaneye gotururken Kirmizi isikta gectim ve sag taraftan cikis yapan arac benim bulundugum araca carpti benim gittigim guzargah ana yoldu diger arac yan yoldan cikis yapti butun isaretleri vermeme ragmen (4 lu flasorler, uzun isiklar, korna) diger arac durmadi, fren dahi yapmadan bana carpti. Aracim pert oldu diger arac ise agir hasarli olarak serviste yaptiriliyor. Tutulan tutanakta polis butun sucu bana verdi ve esim hastaneye kaldirildigindan dolayi acil olarak hastaneye gitmem gerektiginden tutanagi okumadan imzaladim. Tutulan tutanakda benim acil hasta tasidigim belirtilmemis sonradan bunun farkina vardim. Diger arac soforununde surekli arac kullanan birisi olmadigi, genelde araci ozel soforunun kullandigini kisaca acemi oldugunu kendi soforu tarafindan belirtildi. Karayollari kanunu Madde 71.e gore aracimin gecis ustunlugu oldugunu dusunuyorum buna gore dava acmam halinde tutulan tutanagin degismesi mumkun mu? Veya dava acmadan tutanagi degistirebilecegim bir itiraz mercii var mi?
Re: Yanlis Tutulan Kaza Tutanagina Iptal Davasi
Alıntı:
Spybaby rumuzlu üyeden alıntı
Oncelikle tum hukuki net uyelerine islerinde ve hayatlarinda basarilar dilerim.
1 Ay once trafik kazasi yaptim. Kazanin olusumu soyle oldu: Esimi acil kanamali olarak hastaneye gotururken Kirmizi isikta gectim ve sag taraftan cikis yapan arac benim bulundugum araca carpti benim gittigim guzargah ana yoldu diger arac yan yoldan cikis yapti butun isaretleri vermeme ragmen (4 lu flasorler, uzun isiklar, korna) diger arac durmadi, fren dahi yapmadan bana carpti. Aracim pert oldu diger arac ise agir hasarli olarak serviste yaptiriliyor. Tutulan tutanakta polis butun sucu bana verdi ve esim hastaneye kaldirildigindan dolayi acil olarak hastaneye gitmem gerektiginden tutanagi okumadan imzaladim. Tutulan tutanakda benim acil hasta tasidigim belirtilmemis sonradan bunun farkina vardim. Diger arac soforununde surekli arac kullanan birisi olmadigi, genelde araci ozel soforunun kullandigini kisaca acemi oldugunu kendi soforu tarafindan belirtildi. Karayollari kanunu Madde 71.e gore aracimin gecis ustunlugu oldugunu dusunuyorum buna gore dava acmam halinde tutulan tutanagin degismesi mumkun mu? Veya dava acmadan tutanagi degistirebilecegim bir itiraz mercii var mi?
geçiş önceliği geçiş üstünlüğü------ambulans itfaiye vs sizin durumunuz girmiyor diye bılıyorum
Re: Yanlış Tutulan Kaza Tutanağına İptal Davası
Trafikte geçiş üstünlüğü
"Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartıyla, trafik kısıtlama ve yasaklamalarına bağlı olmamalarına denir.
1- Ambulanslar
2- İtfaiye araçları
3- Polis araçları
4- Sivil savunma araçları
5- Koruyan ve korunan araçlar
NOT: Geçiş üstünlüğüne sahip araçların 150 metreden görülür lambaları olmalıdır. 150 metreden duyulur sirenleri olmalıdır.
NOT: Sarı tepeli lambalı araçlar geçiş üstünlüğüne sahip değildir. Sarı tepe lambası araçlara kendilerini belli etmek için takarlar diğer araç kullananlar da daha dikkatli araç kullanırlar."
Tutanağın doğru tutulmadığını düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz ancak 'geçiş üstünlüğü'ne sahip değilsiniz.
Saygılarımla,
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Trafikte geçiş üstünlüğü
"Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartıyla, trafik kısıtlama ve yasaklamalarına bağlı olmamalarına denir.
1- Ambulanslar
2- İtfaiye araçları
3- Polis araçları
4- Sivil savunma araçları
5- Koruyan ve korunan araçlar
NOT: Geçiş üstünlüğüne sahip araçların 150 metreden görülür lambaları olmalıdır. 150 metreden duyulur sirenleri olmalıdır.
NOT: Sarı tepeli lambalı araçlar geçiş üstünlüğüne sahip değildir. Sarı tepe lambası araçlara kendilerini belli etmek için takarlar diğer araç kullananlar da daha dikkatli araç kullanırlar."
Tutanağın doğru tutulmadığını düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz ancak 'geçiş üstünlüğü'ne sahip değilsiniz.
Saygılarımla,
MADDE 71- Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, öncelik sırasıyla şunlardır;
a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,
b) İtfaiye araçları,
c) Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları,
d) Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar,
e) Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
f) Koruma ile görevli ve korunan araçlar,
Bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.
Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir.
Bunların birbirleri ile karşılaşmalarında birinin diğerine göre geçiş üstünlüğü yukarıda yazılı olan sıraya göredir.
Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.
Bu kanun maddesinin a bendinde yazan acil hasta taşıyan araçlar benim durumuma uyduğu için yazmıştım. Kanun değiştiyse bundan haberim yok.