Ebevenyle görüşecek çocukların yasal zamanları nasıl belirleniyor?
günlerdir aklıma takılan bir soruyu burada paylaşmak istedim: .karar aynen şöyle yazıyor:
aynı şehirde yaşamaları halinde 15 günde bir hafta sonu sabah tan akşam 5 e kadar -bayramın 2. günleri sabahtan 5 ekadar- sömetr ilk haftası ve yaz tatili içinde 1 ay yasa belirli tarihler koymuş. örneğin 1 temmuz 1 ağustos gibi
kısaca anlatayım; şehir dışında yaşayan ebeveyniylerin çocuklarıyla görüşmelerini düzenleyen bu kararla alakalı olarak
sorum şu: 5 yaşında olan bir çocuk okula gitmediği için sömestr tatilindeki 1 haftalık göüşme tarihi ebevenyle görüşmesi için geçerli bir tarihmi?? yani. velayete sahip olan taraf okul döneminde olmayan çocuğunu sömestr tatilinin ilk haftası çocuğu karşı tarafa teslim etmezse bir suç teşkil eder mi???
Re: Ebevenyle görüşecek çocukların yazal zamanları nasıl belirleniyor?
Taraflar arasında başka şekilde anlaşma olmadıkça mahkemenin velayetle ilgili kararına uymayan taraf suçlu olur.
Çocuk okula gitmese de babanın göreceği tarihler bellidir.
Anne dilerse daha fazlasına izin verir. Baba dilerse kendine ait zamanların bir kısmını kullanmayabilir. Ama babanın bu zamanlarda çocuğu almasına annenin engel olması veya babanın başka zamanlarda görmek istemesi -iki taraf anlaşmazsa- mümkün değildir.
Ben 2 yıldır cocugumu goremıyorum mahkemenın bana vermıs oldugu gunlerde dahı.Savcılıga suc duyurusunda bulundum hala dava suruyo 5 ay bır sonuc yok.Avukatımın dedıgı ceza alır ama bı gun bıle gosterırse ceza alkdıktan sonra cezası duser seklındeydı..Kadın heryerde haklı bunu bırdaha anlamıs oldum...
??? bir aile mahkemesi hakimi şöyle izah etti: eğer kişi çocuğu yasal zamanında almadıysa bu hakkımı şu tarihte kullanıcam diyemiyormuş. ancak velayet sahibi olan kişinin insiyatifiyle kullanmadığı zamanı başka tarihe çekebiliyor..örneğin:
yıllık izni mayıs ta olan bir baba temmuzda alması geken çocuğu anneyle karşılıklı anlaşıp mayısta alabiliyor.. fakat karşılıklı anlaşma şart. anne mayıs ta çocuğu vermedi diye suçlu duruma düşmüyor. yada baba çocuğu uzun süreler almayıp sonrada geçen senelerden de hakkım var ben bu hakkı toplu kullanıcam bu benim hakkım diyemiyor.. bunu çok net anladık. fakat hala net cevap alamadığım bir konu var oda küçük çocukların yada bebeklerin sömestr tatilinde karşı tarafa 1 hafta süreyle verilmesiyle alakalı!!bu konuya biraz daha ayrıntı getiriseniz sevinirim.. çünkü iki ayrı avukata sorduğumda iki ayrı cevap aldım..:( buradan hala hukuki bir açıklama bekliyorum :) bana yasal boşluğu olan bir konu gibi geliyor.. ve gerçekten hassas bir konu..
Re: Ebevenyle görüşecek çocukların yasal zamanları nasıl belirleniyor?
Küçük yaştaki çocuk annesine daha çok ihtiyaç duyduğu için babayla görüşme süreleri daha sınırlı verilir.
Sömestr tatili sözüyle yapılan tarihi net bir şekilde ortaya koymak ve okula başladıktan sonra değiştirmemek içindir.