Kriz nedeni ile düşen kiralar
Merhaba,
01.06.2003 tarihinden beri oturduğum evin evsahibi 1,5-2 yıl kadar önce kira arttırımı ve tahliye davası açtı.Tahliye davasını kazandık ancak kira arttırımı ile ilgili olan davayı kaybettik ve kiramızı yeni belirlenen ücrete göre zorlanarak da olsa zamanında ve aksatmadan ödemeye devam ediyoruz. Ancak muhitimizde kiralık ev fiyatları %30 kadar düştü.Bu bizim için ciddi bir rakam.
Tekrar kira tespit davası açabilirmiyiz? Kendisi ile anlaşma yoluna zaten gidebileceğimizi düşünmüyorum. Bu durumda tekrar kira tespit davası açabilirmiyiz? Tavsiyeleriniz nelerdir?Teşekkürler
Re: Kriz nedeni ile düşen kiralar
Aynı durum bizim için de geçerli...
Şimdi tam tersi bir durum olsa idi yani kiracı çevre konutalara nazaran çok düşük bir kira bedeli ödeseydi evsahibi kirayı denk getirmeye çalışırdı ve bu konuda kiracıya baskı uygulardı. Kira belirleme davası falan açardı.
Peki bu durumda , yani çevre kiralar düşünce kiracıyı koruyan bir madde yok mu ?
Bu biraz petrol fiysatlarına benziyor...zamanlar hemen yansırken indirimler pek yansımıyor nedense...ortada bir haksızlık yok mu ?
Neden ilgi görmedi ki acaba, bence şu kriz ortamında birçok kiracı bu durumda ! Kiraları artırmaya geldi mi sıraya giriyo evsahipleri...ama kira düşürme konusunda kims eyorum yapmıyor ?
Tabi kira düşürülmesi durumu olağanüstü bir durum olduğu için bu konuyla ilgili yasalarımızda herhangi bir bilgi yok değil mi :)
Ev sahibiniz de kira tespit davası açabilmek için 3 yıl bekledi.
İki taraftan biri yeniden kiranın piyasa koşullarına göre uyarlanması için dava açmak istiyorsa bir 3 yıl daha beklemeli.
İşin özü bu.
Ayrıca dava açtığınızda çevrede rayiç kiranın %30 düşmesi değil sizin evinize benzer evlerin hangi rakam üzerinden kiralandığına bakılır. Yani çevredeki kiralar 1000 liradan %30 düşüş ile 700 liraya indiyse ama sizin kiranız şu anda 650 liraysa (böyledir demiyorum - anlaşılması için söylüyorum) talebiniz karşılanmayacaktır.
Daha düşük kiralı bir yer bulabiliyorsanız kira dönemi sonunda veya ev sahibiyle anlaşarak daha erken bir zamanda tahliye etme şansınız da var.