Merkez Bankasından Gerçek Yada Tüzel Kişi Hakkında Bilgi Edinmek?
Arkadaşlar umarım doğru yere açmısımdır konuyu.
Benim sormak istediğim konu söyle: Şimdi ben ticaretle uğraşıyorum ve elime çok miktarda çek, senet vb gibi evraklar geçiyor. Bir çeki kabul etmeden önce müşterimin daha önceden karşılıksız çeki çıkmış mı? protesto olmuş senedi var mı? Kredi borcu var mı? vb. gibi sonuçları öğrenemiyorum. Bu yüzden karşılıksız çek ve protesto olan senetlerle mağdur oluyorum. Ben bu sorularımın cevaplarını hukuki yönden nasıl öğrenebilirim. Merkez Bankasından bilgi edinme bölümü bununla ilgilimi. Yada merkez bankasından sadece kendimiz hakkında mı bilgi edinebiliyoruz. ( bunu neden sordum müşterimin kimliğinin fotokopisini falan alıp öğrenme şansım var mı?)
Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Arkadaşlar bilirsiniz çekler karşılıksız çıktığı zaman iş yaptığınıza da yapacağınıza da pişman oluyorsunuz.
Re: Merkez Bankasından Gerçek Yada Tüzel Kişi Hakkında Bilgi Edinmek ??
Merkez bankasından kendinize ait bilgileri kimlik fotokopisi,kimlik no ve anne kızlık soyadınızla öğrenebilirsiniz.Ancak alabileceğiniz bu bilgi detaylı olmayıp,sınırlıdır.Bir başkası adına elinizdeki belgeleri kullanarak böyle bir başvuruda bulunmanızın güveni suistimal olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.
Re: Merkez Bankasından Gerçek Yada Tüzel Kişi Hakkında Bilgi Edinmek?
Bizim yöredeki esnaflar genelde çek kabul edecekleri zaman ilgili bankayı arıyorlar. Bankayı arayıp bu kişinin çekleri ödeniyor mu, şu ana dek hiç çeki dönmüş mü, çeklerinde sorun var mı falan diye soruyorlar. O kişinin çekleri zamanında ödenmişse, hiç çeki dönmemişse kabul ediyorlar. Senet kabul edecekleri zamanda o kişinin yakın çevresindeki birkaç esnafa sorup soruşturuyorlar. Bu kişi nasıldır, işyeri kar ediyor mu, sıkıntısı var mı diye. Olumlu referans aldıklarında senet kabul ediyorlar. Daha da olmadı, 2. bir esnafın imzasınıda isteyebiliyorlar.