Kira anlaşmazlıklarında avukatlık ücreti ne kadar?
Bir dairenin kiraya verilmesine çıkar gözetmeksizin aracı oldum. Kira sözleşmesi ve aylık kiralar için kiracıya senet imzalattım. Daha sonra kiracımız 8 ay boyunca hiç kira vermedi. Ev sahibini kirayı indir yoksa ödemem diye tehdit etti. Ev sahibine tanıdığım bir avukata gitmesini önerdim. Birlikte avukata gittik. Ödenmemiş kira karşılığı senetle ve kira sözleşmesiyle birlikte. Avukat ev sahibinden vekalet istedi. Noterden vekalet verildi ve bir de 200 YTL para istedi. Geciken kiralar için icra ve tahliye davası açılması istendi. Aradan zaman geçince ev sahibi beni sıkıştırmaya başladı. Avukatı bir ara bakalım ne olmuş diye sorunca avukatı aradım. Senetler için haciz kararı çıktığını haciz yapmaları için bizim gelmemizin gerektiğini söyledi. Biz ne gerekiyorsa yapılmasını istedik. Tahliye davası açılıp açılmadığını bilmiyorum. Adamın başka yerlere de borcu varmış evine birbiri ardına icra kağıtları gelmeye başladı. Fakat hiç icra işlemi olmadı. Bu vatandaş oturduğu binanın aidatlarını, yakıt bedelini ve kullandığı elektrik ve su bedellerini de ödemeden kaçıp gitti. Şimdi ev sahibi en az 2.500 YTL kiradan oldu, bina yönetimi 950 dolar yakıt bedeli ve 250 ytl aidat alamadı. Şimdi aklımıza şu soru takılıyor. Ev sahibi bu durumdan bayağı bir zararlı çıktı. Şimdi tutar da avukat da evsahibinden para ister mi?
Eğer adamın bunca zararından sonra bir de avukat ev sahibinden para isterse ben aracı olduğum için çok mahcup olurum. Bu durumda ne olur yardımcı olur musunuz?
Kaçıp giden adamdan davacı olmak bişey kazandırmaz. Kazandıracak olsaydı zaten ev sahibi kira alacağını avukatıyla tahsil ederdi. Biz üzerine su içeceğiz. Bir de üzerimize avukat gelirse yandık.
Not: Avukat ile yaptığımız görüşmede ne ücret konuşuldu ne de avukatlık ücretinin kimden alınacağı konuşuldu. Zaten ev sahibini tehdit etmişti adam korkudan titriyordu.
Re: Kira anlaşmazlıklarında avukatlık ücreti ne kadar?
Nafaka, kira tespiti ve tahliye davalarında ücret
MADDE 9 – (1) Tahliye davalarında bir yıllık kira bedeli tutarı, kira tespiti ve nafaka davalarında tespit olunan kira bedeli farkının veya hükmolunan nafakanın bir yıllık tutarı üzerinden Tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamı, vekalet ücreti olarak hükmolunur. Bu miktarlar, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten az olamaz.
(2) Nafaka davalarında reddedilen kısım için avukatlık ücretine hükmedilemez.
Re: Kira anlaşmazlıklarında avukatlık ücreti ne kadar?
Alıntı:
auberon rumuzlu üyeden alıntı
Nafaka, kira tespiti ve tahliye davalarında ücret
MADDE 9 – (1) Tahliye davalarında bir yıllık kira bedeli tutarı, kira tespiti ve nafaka davalarında tespit olunan kira bedeli farkının veya hükmolunan nafakanın bir yıllık tutarı üzerinden Tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamı, vekalet ücreti olarak hükmolunur. Bu miktarlar, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten az olamaz.
(2) Nafaka davalarında reddedilen kısım için avukatlık ücretine hükmedilemez.
Bu bahsedilen davayı kazanan avukata, davayı kaybeden tarafın ödeyeceği vekalet ücretidir.Kendini avukatla temsil ettiren kişi ile avukatı arasındaki ücretle ilgisi yoktur.Yani avukat sizden alacağı ücreti sizden alır,üstüne mahkemenin karar verdiği bu ücreti de karşı taraftan alır.
Alıntı:
hocam69 rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibi bu durumdan bayağı bir zararlı çıktı. Şimdi tutar da avukat da evsahibinden para ister mi?
...
Bir de üzerimize avukat gelirse yandık.
Not: Avukat ile yaptığımız görüşmede ne ücret konuşuldu ne de avukatlık ücretinin kimden alınacağı konuşuldu. Zaten ev sahibini tehdit etmişti adam korkudan titriyordu.
Avukata vekalet verilmiş,yani işin yapılması karşılığında bir ücret ödenmesi kabul edilmiş.En az avukatlık asgari ücret tablosunda belirtilen miktarı almaya hak kazanmıştır avukatınız.